Tíz órán át tárgyalhatja kedden a parlament a nyugdíjjavaslatot

Vágólapra másolva!
Tízórás keretben tárgyalhatja meg kedden az országgyűlés azt az alkotmánymódosítási javaslatot, amely alapján csökkenthető, vagy akár megszüntethető lenne a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugellátása. A keddi napirenden szerepel még a költségvetési csalás elnevezésű új bűncselekmény megtárgyalása is.
Vágólapra másolva!

Kedden tárgyalja a parlament összesen tízórás időkeretben Lázár János és Balsai István fideszes képviselők alkotmánymódosító javaslatát, melyet pénteken terjesztettek az országgyűlés elé. Ez rögzítené, hogy nyugdíjat az kaphat, aki betöltötte az általános öregségi nyugdíjkorhatárt.

A módosítás szerint "az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető, és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető".

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn pontosította a javaslatot, és azt mondta, hogy az elmúlt években az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt nyugdíjba vonult 57 év alatti rendőrökre, tűzoltókra, vám- és pénzügyőrökre, határőrökre, büntetés-végrehajtási tisztekre vonatkozik a korhatár előtti nyugdíjak felülvizsgálatára lehetőséget adó alkotmánymódosítás. Ez évi 50 milliárd forintos megtakarítással járna a költségvetésnek Lázár szerint.

Hétfőn sztrájkbizottságot hoztak létre a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek, és a tervezetet "hadüzenetként" értékelték. A javaslat Fideszen belüli fogadtatásáról bővebben itt olvashat.

Az országgyűlés kedden tárgyalhat arról a tervezett a büntetőtörvénykönyv-kigészítésről, amely bevezetné a költségvetési csalást és a társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti jutatással való visszaélést. A kormány javalata ezt azzal indokolja, hogy erre a táppénzcsalások és a rokkantsági nyugdíjjal összefüggő visszaélések csökkentése miatt van szükség. Az előbbiért akár két év börtön is járhatna.

Az ülést itt követheti percről percre tudósításunkkal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről