Blikk: Egy fejlesztési terv szerint a Sándor-palotába költözhet a kormány

Vágólapra másolva!
A várnegyed megújításáról szóló fejlesztési terv szerint a kormány hivatala a Sándor-palotába, míg a jelenleg ott működő köztársasági elnöki hivatal a Nemzeti Galériába költözhetne - írja a pénteki Blikk. A Fidesz és a KDNP közös javaslatban kezdeményezi pénteken, hogy a kormány 2014-ig költözzön ki az Országház épületéből.
Vágólapra másolva!

Várhatóan pénteken nyújtja be javaslatát a Fidesz-KDNP az országgyűlésnek, amelynek értelmében a kormány 2014-ig kiköltözne az Országházból. Az előterjesztők azt még nem tudják, hová költözne a kormány. A javaslatban szerepel, hogy a Kossuth tér a fővárostól az állam tulajdonába kerülne, zöld parkot alakítanának ki, és teljesen száműznék a kocsikat. "A kormány megvárja a parlamenti döntést, és csak az után ad választ az elképzelésről az országgyűlésnek" - reagált a határozati javaslatra csütörtökön Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő.

A pénteki Blikk azt írja, hogy a kormány hivatala akár a várba is költözhet, legalábbis ezt ajánlja az a néhány hónappal ezelőtt készített tanulmány, melyet a Budavári Önkormányzat készíttetett. A várnegyed két évtizedet átfogó fejlesztési tervét a Középülettervező Zrt. készítette el, és a városrész történelmi hagyományok szerinti megújítását szorgalmazzák. A koncepcióban azt írják, hogy ha a "hagyományok mentén újul meg a környék, úgy ez a Sándor-palotában a miniszterelnökséget feltételezi".

Abban azonban jelenleg Schmitt Pál köztársasági elnök hivatala működik. A tanulmány ezért azt javasolja, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatalt a palota északi, "A" épületszárnyában helyezzék el - számol be a lap. Vagyis ha ez megvalósulna, úgy Schmitt Pál és hivatala a Nemzeti Galéria kihasználatlan épületrészébe költözne tovább.

Annak, hogy a miniszterelnök a Sándor-palotába kerüljön történelmi magyarázata is lenne - írja a Blikk. A kiegyezéstől, vagyis 1867-től a második világháború végéig a kormányfőknek nemcsak az irodájuk, de a lakhelyük is ott volt. A műemlék épület 2000-2002-es - az első Orbán-kormány alatti - felújításakor még azt tervezték: ott a miniszterelnöki kabinetiroda kap majd helyet. Ez a terv a szocialista kormányváltással bukott meg, így végül az akkori államfő, Mádl Ferenc hivatala foglalta el helyét az épületben.

A Népszabadság pénteki számában szintén arról ír, hogy ha a Hősök tere környékén létrejönne az a múzeumi negyed, mely Tarlós István főpolgármester Budapest-programjában is szerepelt, akkor a várból a Nemzeti Galéria odaköltözhetne. A galéria helyét pedig elfoglalhatná Schmitt Pál köztársasági elnök és hivatala. A miniszterelnök pedig a Sándor-palotába költözhetne.

A lap meg nem nevezett fideszes politikusokra hivatkozva azt írta, hogy felmerült az is, hogy a miniszterelnök a Kossuth tér túloldalára, a földművelésügyi minisztérium épületébe költözhet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!