A nyers csírától óv a Tisztifőorvosi Hivatal a kólibaktérium miatt

Vágólapra másolva!
Mindennemű nyers, hőkezelés nélküli csíra fogyasztása a kólibaktérium további terjedését segítheti elő, ezért az Országos Tisztifőorvosi Hivatal ajánlása szerint érdemes tartózkodni a csíra fogyasztásától.
Vágólapra másolva!

Német és francia vizsgálatok szerint a kólibaktérium terjedése valószínűleg a nyersen elfogyasztott, csíráztatásra használt görögszénamagoknak köszönhető, ezért az Országos Tisztifőorvosi Hivatal hétfői ajánlása szerint kerülni kell a saját termesztésű csíráztatott magok, vagy vásárolt csírák nyersen történő fogyasztását. Az ajánlás szerint nem csak a görögszénamagok és -csírák, hanem minden, hőkezelés nélküli csíra fogyasztása veszélyes lehet.

A nyári szezonra való tekintettel az ajánlás kitért az alapvető higiéniai szabályok betartásának fontosságára, mint például a kézmosás ételkészítés előtt, vagy a háziállatok érintése után.

A kólibaktérium miatt fokozott figyelmet kell fordítani az ajánlás szerint az ételkészítéssel kapcsolatos higiéniás szabályok és az alapvető élelmiszer-biztonsági előírások betartására. Ilyen például, hogy a hányással, hasmenéssel járó megbetegedés tüneteit észlelő személyek tartózkodjanak az ételkészítéstől.

Az Európai Bizottság július 5-én kelt határozatában a forgalomból kivonta, és átmenetileg megtiltotta az Egyiptomból származó bizonyos típusú magok behozatalát az Európai Unió országaiba. A korábbiakban megvásárolt magok, illetve az azokból termesztett csírák azonban valószínűleg még jó ideig fellelhetők a háztartásokban vagy egyéb helyeken, és ezért esetleg további megbetegedések is előfordulhatnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!