A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

"Az agresszívet letörik, a hülyítőt semlegesítik" - hogyan működik az érpataki modell?

Gyöngyöspata, időközi polgármester-választás
Vágólapra másolva!
Gyöngyöspata vasárnap megválasztott jobbikos polgármestere szerint az érpataki modellel rendet lehet tenni a zűrös településeken. Érpatakon a polgármester nulla toleranciát hirdetett az együttélés szabályait megszegőkkel szemben. A rendőrség szerint javult a közbiztonság, bár ez az érpatakiak szerint ez nem egyértelmű. A polgármester többeknek is segített munkát szerezni, de bírálói szerint nehéz élete van annak, akire megharagszik.
Vágólapra másolva!

A csendőrség létrehozása mellett az "érpataki modell" helyi viszonyokhoz alkalmazkodó változatának bevezetését említette legfontosabb céljaként Juhász Oszkár, Gyöngyöspata vasárnap megválasztott jobbikos polgármestere. Juhász már a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület márciusi megjelenése óta hangoztatja, hogy szívesen honosítaná meg az "érpataki modellt". Egy márciusi, telt házas falugyűlésre az érpataki polgármestert, Orosz Mihály Zoltánt is meghívta, aki részletesen beszélt arról, hogyan lépett fel Érpatakon a társadalmi konfliktusok ellen.

"Ha valaki épít [...], azt mindig szövetségesnek tekintjük. Aki viszont rombol, azt ellenségnek tekintjük, az ellen harcolunk. [...] Addig harcolunk, amíg meg nem változik. [...] Ha viszont ezt nem hajlandó megtenni, akkor addig harcolunk, míg el nem költözik. Ha pedig nem akar se megváltozni, se elköltözni közülünk, akkor addig harcolunk, amíg börtönbe nem fogjuk tenni" - foglalta össze a modell lényegét a falugyűlésen nagy tapsot aratva Orosz Mihály Zoltán (a gyűlésről szóló videót itt található). A módszer működéséről a település honlapján talál több részletet.


"A magánszemélyek sérelmére elkövetett bűncselekmények száma drasztikusan csökkent Érpatakon" - mondta az [origo]-nak a település közbiztonságáról Fekésházi Szabolcs, az Érpatakon illetékes újfehértói rendőrőrs parancsnoka. A rendőrségi statisztikák szerint a vagyon elleni bűncselekmények 2008-ról 2010-re 99-ről a felére, 49-re csökkentek. Az összes bűncselekmény száma azonban nem változott jelentősen 2008-hoz képest: míg 2008-ban 106 bűncselekményt követtek el, addig 2010-ben 104-et. Fekésházi szerint azonban nem a "lakosságot irritáló bűncselekmények növekedtek", mert például 12 esetben is a szerzői jog megsértése miatt indult eljárás, ami korábban nem volt jellemző.

Az [origo] megkérdezte a helyieket, mit gondolnak az érpataki modell működéséről.



A függetlenként induló, 2005 óta polgármesterként dolgozó Orosz 2010-ben mindössze 40 szavazattal előzte meg riválisát az 1700 fős, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen. Az általa megvalósított modellt rendszeresen népszerűsítő Orosz gyakran tűnik fel nyilvános fellépésein betyárjelmezben. 2007-ben, a Magyar Gárdát és a Jobbikot felvonulásra hívta a településre, a Gárda mellett nyílt levélben is kiállt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!