Világgazdaság: Elveszthetik a megyék a mostani feladataikat

Vágólapra másolva!
Néhány héten belül a kormány elé kerülhet az a javaslat, amely a Világgazdaság információ szerint a megyék mostani feladatainak nagy részét az állam hatáskörébe utalná. A lap keddi száma szerint a megyék a javaslat szerint a területfejlesztési munkát vennék át.
Vágólapra másolva!

Drasztikusan átformálná a kormány a megyék feladatait. A Világgazdaság értesülése szerint szinte semmit nem hagynának meg a mostani rendszerből, a megyék az új önkormányzati törvény hatálybalépése után a területfejlesztési munkát vennék át, ezt most a regionális területfejlesztési tanácsok végzik.

A gazdasági napilap keddi számában megjelent írás szerint a legtöbb megyei feladat az államhoz kerülne, így az ott képződő hiány nem a megyéket terhelné tovább. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy annak a feladatnak a szakmai irányítását, amelyet most a megye lát el, a helyi kormányhivatal végezné, dolgozói fizetését pedig az állam biztosítaná, a normatívákat nem utalnák át a megyéknek - írja a lap.

Az nyitott kérdés, hogy mi legyen a megyei tulajdonú intézmények sorsa. A csődveszély elől menekülve több megye is a bezárás, eladás vagy összevonás mellett döntött. A Világgazdaság szerint erről néhány héten belül tárgyalhatnak kormányzati szinten.

A megyék az új koncepció szerint elvesztenék a legfontosabb feladataikat, de nem maradnának a funkció nélkül. Valószínűleg a megyékhez kerülnének a területfejlesztési feladatok. A Világgazdaság szerint itt lehetnek még viták a megyei jogú városokkal, miután az ő képviselőik nem képviseltetik magukat a megyei közgyűlésen, mégis szeretnék érvényre juttatni akaratukat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről