A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Nem osztogatja bőkezűen az elnöki kegyelmet Schmitt Pál

Kommandósok között áll Budaházy György az ellene és 16 vádlott-társa ellen terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt indult elsőfokú büntetőper tárgyalásán, a Fővárosi Bíróság (FB) tárgyalótermében 2011. március 9-én
Vágólapra másolva!
Fél év alatt öt elítélt embernek adott kegyelmet Schmitt Pál köztársasági elnök. Több mint 377 kegyelmi kérvényt elutasított az államfő, köztük például Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászét.
Vágólapra másolva!

2011 első fél évében összesen öt ember részesült köztársasági elnöki kegyelemben Magyarországon, az összesen 377 kérelmező közül. Tavaly egész évben voltak ennyien a kegyelmet kapók - derül ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) összesítéséből. 2002 óta összesen 10 483 ember fordult kegyelmi kérvénnyel a köztársasági elnökökhöz, közülük összesen 224-en részesültek kegyelemben.

2002 óta a legtöbb kegyelmi kérvényt - összesen 1378-at - 2007-ben bíráltak el, 23-at talált megalapozottnak a köztársasági elnök, akkor még Sólyom László. A legtöbb ember 2004-ben kapott kegyelmet, ekkor 41-en mentesültek a büntetés alól. Húsz alá először 2009-ben esett azoknak a száma, akik kegyelmet kaptak, a tavalyi év öt kegyelemben részesültje - 871 kérelmezőből - a legalacsonyabb ilyen adat eddig.

Az alkotmány szerint egyedül a köztársasági elnök adhat kegyelmet egy már elítélt embernek, és ezt a döntését indokolnia sem kell. A beérkezett kegyelmi kérvényeket, és a hozzájuk kapcsolódó iratokat a KIM készíti el, javaslatot tesz az elnöknek a döntésre, majd azokat elküldi neki, később pedig a döntéseket ellenjegyzi. Csak az kérhet kegyelmet - hivatalosan a miniszteren keresztül -, akit már valamilyen büntetésre, például börtönre ítéltek, de az ítéletet még nem hajtották végre. A köztársasági elnök a börtönt és sok más büntetést elengedhet, de a kényszergyógykezelésre, vagyonelkobzásra neki sincs befolyása, ezeket a büntetéseket nem törölheti el.

A kegyelmi kérvényekkel kapcsolatban az [origo] korábban több kérdéssel fordult a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz, választ azonban eddig nem kaptunk. A KIM-ben későbbre ígértek választ arra a kérdésünkre, hogy kik, milyen ügyekben kaptak kegyelmet a köztársasági elnöktől az idén. Június végén Schmitt elutasította Geréb Ágnes, otthon szüléseket levezető szülész-nőgyógyász kegyelmi kérvényét, akire halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt letöltendő fogházbüntetést szabott ki az első fokon eljáró bíró. Májusban az államfő a többek között terrorcselekményekkel vádolt Budaházy György kérvényét is elutasította.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!