A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Szabadságok miatt van csendben a pénzügyi vihar közben a kormány

Orbán viktor, Felcsút, kilép családi háza kapuján
Vágólapra másolva!
Alig kísérik kormányzati megnyilvánulások a frankárfolyam révén Magyarországra is hatással lévő nemzetközi pénzügyi zavarokat, és háttérben zajló munkáról sem tudni, miután több kormánytag is szabadságon van. Sajtófőnöke szerint a legutóbb múlt héten felcsúti házánál feltűnt Orbán Viktor miniszterelnök dolgozik, kormányülést azonban nem tartanak ezen a héten.
Vágólapra másolva!

"Európa vezetői szabadságra mennek, de a piacok nem" - ezzel a bevezetővel kezdte az Economist brit hetilap azt a cikkét, amely arról szól, hogy épp akkor tört ki a legújabb tőzsdei válság, amikor a legtöbb politikus is szabadságon van. A piaci zuhanást a legtöbb elemzés szerint részben az eurózónával kapcsolatos bizonytalanságok okozták, és emiatt több tagállam vezetője is úgy döntött, hogy megszakítja vagy kihagyja szabadságát. Elhalasztotta nyaralását például José Luis Rodríguez Zapatero spanyol, valamint Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök is, sőt, utóbbi a kormányát sem engedte egész augusztusra szabadságra.

A magyar kormánynak ugyan közvetlenül nincs szerepe a helyzet kezelésében - az uniós elnökség június végén lezárult, és Magyarország nem tagja az eurózónának sem -, a piaci bizonytalanságok éreztetik hatásukat itt is. A svájci frank rendkívüli megerősödése nehéz helyzetbe hozza a devizahitelekben eladósodott lakosságot és az önkormányzatokat is.

Aggódó önkormányzatok

Kaposvár fideszes polgármestere, Szita Károly például azt vetette fel, hogy a lakossági hitelesekhez hasonlóan az önkormányzatok számára is az árfolyamrögzítés jelentheti a megoldást. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke pedig szintén múlt héten a kormány beavatkozását kérte, és azt javasolta, hogy a kötvényállomány idén esedékes tőketörlesztését egy évvel el kellene halasztani. Nemcsak egyes önkormányzati vezetők szólították fel a kormányt cselekvésre, hanem az ellenzéki pártok is bírálták a szerintük tétlenkedő kormányt (részletek a kormány szűk mozgásteréről frank-ügyben ebben a cikkben).

Az elmúlt egy évben épp rendkívüli lendületességet és aktivitást mutató kormány ugyanakkor nem nyilvánult meg ezekben a napokban, ami nem meglepő annak fényében, hogy több kormánytag is szabadságon van, köztük azok is, akik a gazdasági területért felelnek. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a minisztériumtól kapott tájékoztatás szerint a héten szabadságát tölti, és a gazdasági stratégiáért felelős államtitkár, Cséfalvay Zoltán helyettesíti. A minisztérium hétfőn kérdésünkre azt közölte, hogy Matolcsy György szabadsága ellenére "naponta konzultál a tárca más vezetőivel".

Az [origo] megkérdezte a Nemzetgazdasági Minisztériumot, pontosan hogyan kezelik a helyzetet, berendeltek-e esetleg a történtek miatt munkatársakat, illetve készült-e valamiféle válságforgatókönyv arra, hogy mikor és milyen újabb frankrekord-árfolyamnál kell esetleg bármi módon fellépnie a kormánynak. A minisztérium kedden választ ígért ezekre a kérdésekre, de ez egyelőre nem érkezett meg.

Orbán "dolgozik és egyeztet"

Az [origo] kormányzati forrásokból származó információi szerint a nemzetgazdasági miniszter mellett szabadságon van ugyanis Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás, Navracsics Tibor közigazgatási valamint Martonyi János külügyminiszter is.

A miniszterelnök sajtóstábját vezető Havasi Bertalan kérdésünkre azt közölte, hogy Orbán Viktor "ezekben a napokban is dolgozik, főként egyeztetéseket, tárgyalásokat folytat". Hogy ez pontosan mit takar, és foglalkozik-e a pénzügyi fejleményekkel is, azt nem tudni. Orbán legutóbb múlt pénteken tűnt fel a nyilvánosság előtt, amikor Felcsúton találkozott Navracsics Tibor közigazgatási miniszterrel, akivel értékelték Navracsics minisztériumának egy éves munkáját. Orbánról fotók is készültek, amint reggel rövidnadrágban kilépett felcsúti házából.

A kormány általában hetente szokott ülésezni, de erre a hétre nincs ilyen ülés betervezve, és arról sem érkezett hír, hogy rendkívüli tanácskozást hívtak volna össze. A kormány második féléves munkatervében ugyan augusztusra szerepel 17 rendelet illetve törvény előkészítése, heti bontás azonban nincs a listában, csak hogy mit kell megtárgyalni a hónapban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!