Németország
ÉLŐ
Dánia

Olcsósággal érvel a 450 millióért tanácsokat kérő Fejlesztési Minisztérium

Vágólapra másolva!
Több mint 450 millió forint értékben kötött tanácsadói szerződéseket ügyvédi irodákkal az elmúlt évben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A tárca a jogi tanácsokra jelentősen többet költött, mint más minisztériumok, az NFM szerint azonban a külsős szakértők olcsóbbak, mint az állandó munkaerő. Az ügyvédi irodákat minden esetben közbeszerzési eljárás nélkül választották ki.
Vágólapra másolva!

A kormány tavalyi megalakulása óta az NFM összesen 28 jogi tanácsadói szerződést kötött bruttó 458 947 611 forintért. Ebből - a tárca szerint - eddig 211 286 829 forintot fizettek ki. Az összeg jelentősnek tűnik más minisztériumok hasonló jellegű szerződéseihez képest. A költségvetés elkészítéséért felelős Nemzeti Gazdasági Minisztérium (NGM) mindössze három jogi tanácsadói szerződést kötött 15,6 millió forintért, de a kormányzati munka összehangolásáért felelős Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) is kevesebbet költött jogi tanácsokra, a KIM honlapján található táblázat szerint a tárca az idei évben 13 jogi szerződés után 61 millió forintot fizetett ki.

Az ügyvédi irodákat az NFM közbeszerzési eljárás nélkül választotta ki. Legutóbb augusztus közepén a Dr. Abay & Dr. Török Ügyvédi Irodát 17 millió forintért azzal bízta meg, hogy vizsgáljon felül néhány PPP-konstrukcióban (az állam és magáncégek együttműködésében) megvalósult autópálya-építéseket. A közbeszerzési eljárás mellőzését egy tavaly ősszel elfogadott, fideszes képviselők által benyújtott indítvány tette lehetővé.

A javaslatot Papcsák Ferenc, Vas Imre, Braun Márton fideszes, illetve Vejkey Imre és Rubovszky György KDNP-s képviselők nyújtották be, indoklása szerint elhibázott lépés volt, hogy az előző, MSZP-s kormányok kötelezővé tették a közbeszerzési eljárást a jogi szolgáltatásokra is. Ez "lassította és feleslegesen megnehezítette a közpénzfelhasználást", ráadásul a jogi szolgáltatásoknál fontos a bizalmi elv, amelyet a közbeszerzési eljárás nem tud mindig biztosítani - olvasható az indoklásban.

Bizalmi viszony

"Az ügyvédválasztás ugyanolyan bizalmi viszony alapján történik, mint az orvos vagy a papválasztás" - közölte az [origo]-val egy olyan ügyvédi iroda munkatársa, amely a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM) kötött tanácsadói szerződést. Az említett bizalmi viszonyra utal, hogy az NFM több olyan ügyvédi irodával is szerződött, amelyeknek szolgálatait más kormányzati intézmények, illetve kormánypárti politikusok is igénybe vették.

Jogi tanácsokat ad az NFM-nek például a Jutasi & Társai Ügyvédi Iroda, amely tanácsokkal látta el több alkalommal a Fidesz parlamenti frakcióját is. Az országgyűlés honlapján található összesítés szerint Lázár János frakcióvezető tavaly júniusban egy 21,8 milliós és egy 8,1 milliós tanácsadói szerződést kötött az irodával. A Jaczkovics Ügyvédi Iroda, amely ugyancsak a PPP-szerződések felülvizsgálatában segíti az NFM-et, korábban bedolgozott a fideszes vezetésű XII. kerületnek, illetve a Szalai Annamária által irányított Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak is.

Az NFM februárban 69 millió forintért bízta meg a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Irodát, hogy vizsgálja felül az előző kormányok PPP-konstrukcióban megkötött infrastrukturális fejlesztéseit. A Nemzeti Gazdasági Minisztérium (NGM) pedig két, összesen 14,3 millió forintos szerződést kötött az irodával, hogy a meghiúsult sukorói beruházás miatt indult perekben képviselje a magyar államot. Az ügyvédi iroda tagja Bártfai Beatrix, akit a Figyelő című hetilap a kormányhoz közeli, fontosabb gazdasági háttéremberek közé sorolt, többek között azért, mert számos, a kormányzattal jó kapcsolatot ápoló cégben felbukkan. Felügyelőbizottsági tag volt például a Simicska Lajos - a Fidesz korábbi gazdasági igazgatója - érdekeltségébe tartozó Hung-Ister Zrt.-ben, amely az elmúlt években több milliárd forint értékben kötött szerződéseket az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt.-vel. A Figyelő szerint Papcsák is ebben az ügyvédi irodában volt ügyvédjelölt.

"Olcsóbb, mint az állandó munkaerő"

Az NFM az ügyvédi megbízásokat azzal indokolta, hogy a korábbi Pénzügyminisztériumtól hozzájuk kerültek át a PPP-szerződésekkel összefüggő feladatok, amelyek szerteágazó és speciális tudást igényelnek. Ráadásul a kormány tavaly ősszel jelentette be, hogy felhagynak a PPP-konstrukcióban megvalósuló beruházásokkal. A tárca szerint körülbelül száz olyan - autópálya-szakasz, börtön, kollégium, sportlétesítmény építéséről szóló - szerződést vizsgálnak, amelyek az állam számára előnytelen, túl magas szolgáltatási díjat határoztak meg. A jogi tanácsadói szerződések jelentős részét ezeknek a szerződéseknek a felülvizsgálata teszi ki, a tárca erre bruttó 278 607 986 forintot fordít.

A minisztérium szerint ezek a feladatok nem indokolnak folyamatos munkavégzést, többször csak eseti feladatokkal járnak. "A külső szakértők megbízása összességében kevesebbe kerül az állandó munkaerő alacsony kihasználtságú alkalmazása után fizetendő béreknél és juttatásoknál" - fogalmazott válaszában a tárca. Az NFM szerint ezek a költségek töredékét jelentik annak a 400 milliárdos megtakarításnak, amelyet a kedvezőtlen szerződések megszüntetésével érnek el.

Jelentős tételeket tesznek ki azok a megbízások, amelyekkel az NFM a magyar állam képviseletére kért fel ügyvédi irodákat. A tárca augusztusban 223 millió forintért szerződött egy washingtoni ügyvédi irodával, az Arnold & Porter LLP-vel, hogy egy washingtoni bíróságon képviselje a magyar államot. A pert 2007-ben a Dunamenti Erőmű Zrt. és tulajdonosa, az Electrabel SA indította a magyar állam ellen, mert a cég szerint egyes magyar jogszabályok ütköznek nemzetközi egyezményekkel. Áprilisban a tárca fegyelmi eljárás lebonyolításához kért segítséget 400 ezer forintért a Dr. Szalay Ferenc Ügyvédi Irodától, szintén közbeszerzés nélkül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről