Csiklandós kérdésekkel várják Orbánt a kormánypárti képviselők

Orbán Viktor csípős kérdésekre számít az induló parlamenti szezon előkészítő tárgyalásain
Vágólapra másolva!
Fájdalmas megszorításokról szóló tájékoztatóra, éles vitát ígérő törvényjavaslatokra és Orbán Viktor miniszterelnöknek szánt incselkedő kérdésekre számítanak az [origo] által megkérdezett kormánypárti képviselők, akik szinte egész héten azzal lesznek elfoglalva, hogy felkészüljenek az őszi politikai szezonra. A KDNP tesztelni akarja, meddig mehet el a fideszesekkel szemben a családjogi törvényben, a Fidesz legbefolyásosabb polgármesterei pedig összehangolt támadásra készülnek.
Vágólapra másolva!

Hétfőn indul az őszi politikai szezon, hétfő-kedden a kormány ülésezik a Fejér megyei Lovasberényben, szerdán kormánypárti frakcióülés kezdődik Hajdúszoboszlón, Orbán Viktor kormányfő pedig szombaton, Kötcsén zártkörű találkozón ismerteti a várható menetrendet a Fideszt támogató értelmiségiekkel és üzletemberekkel. Ezek után kezdődik meg hétfőn az országgyűlés őszi ülésszaka.

Hétfőn és kedden az MTI információi szerint a kabinet második olvasatban tárgyalja a jövő évi költségvetés tervezetét, illetve beszélnek annak a százmilliárdos költségvetési lyuknak a befoltozásáról is, amelyet a vártnál rosszabb gazdasági környezet okozott, de szerepel a napirenden a közoktatási törvény tervezete is. A frakcióülésen az [origo]-t tájékoztató kormánypárti képviselők szerint a gazdasági kérdések mellett a sarkalatos törvényekről lesz a legtöbb szó.

A képviselők arra számítanak, hogy Orbán részletekkel fog előállni arról, hogyan képzeli el a kormány a százmilliárdos költségvetési hiány pótlását. Ez várhatóan Orbánnak a frakcióülés első napján - a frakcióvezetők köszöntője után - elmondott beszédéből derülhet ki. A kormánypárti képviselők szerint Orbán a nyilvánosság előtt minderről a jövő hétfői parlamenti ülésen beszélhet először. A csomagról Orbán a Tv2-nek a múlt csütörtökön annyit mondott, hogy emelhetik a szerencsejáték, az alkohol és a cigaretta jövedéki adóját, költségvetési elemek zárolására azonban már nem lát módot.

Teszteli a KDNP a Fideszt

Bár Lázár János frakcióvezető a múlt héten azt mondta, hogy a tanácskozás egyik legfontosabb témája a sarkalatos törvények megalkotása lesz, az [origo] birtokába került napirendi tervezet a Fidesz és a KDNP frakcióvezetőinek köszöntője és Orbán Viktor tájékoztatója mellett egyedül a választójogi törvény előkészítéséért felelős Áder János csütörtöki beszámolóját emeli ki téma szerint is a programban. Ezt az egyet leszámítva valamennyi tárgyalási szakaszt csak összefoglalóan "zárt frakcióülés", illetve "kérdések és vita" címszó alatt említi a menetrend.

A legnagyobb vitára az önkormányzati törvénnyel kapcsolatban számítanak a frakcióülésén az [origo] által megkérdezett képviselők. A kormány augusztusban ugyan több ponton is módosított a Belügyminisztérium májusban ismertetett, a Fidesz polgármesterei körében később nagy vitákat kiváltó tervezetén, egy, a törvény előkészítésére rálátó kormányzati vezető információi szerint azonban így is maradtak konfliktusokat rejtő kérdések.

A javaslat körül az elmúlt hónapokban éles vita volt a kormányban, Fidesz-elnökségen és frakción belül is, többek között az állam és az önkormányzatok közötti feladatmegosztásról, pontosabban arról, hogy milyen önkormányzati feladatokat és forrásokat vegyen át az állam az önkormányzatoktól. A Belügyminisztérium által augusztus közepén ismertetett verzió szerint az alapfokú egészségügyi ellátás - körzeti orvosok, szakrendelők - és az óvodák fenntartása maradna az önkormányzatoknál, az alapfokú oktatási intézmények fenntartása viszont az államhoz kerülne, csakúgy mint a gyámügyek, a szociális ellátás és az építési hatóság.

Az [origo] által megkérdezett képviselők szerint konfliktusos téma lesz várhatóan a megyei jogú városok státuszának tervezett megszüntetése is, amely ellen állítólag közösen akarnak fellépni a megyei jogú városok vezetői, élükön a Fidesz alelnökével, a Megyei Jogú Városok Szövetségét is vezető Kósa Lajos debreceni polgármesterrel. Kósa Lajos az MTI-nek vasárnap azt mondta, hogy nehéz vitára számít az önkormányzati törvényjavaslat megvitatása során. Kósa szerint a kérdésben különböző érdekek tapasztalhatók a frakcióban, ahol együtt vannak polgármesterek, pedagógusok, oktatásszervezők, irányítók.

A kormánypárti politikus és több megkérdezett polgármester-frakciótag szerint ugyancsak viták várhatók majd az ülésen a kistelepülési polgármesteri hivatalok tervezett megszüntetése és a járási székhelyek kijelölése miatt is. Egy dunántúli nagyváros polgármestere azt mondta, hogy saját maga mellett több olyan településvezetőről is tud, aki ellenzi az önkormányzati iskolák kötelező állami kézbe adását, ezért felszólalást tervez az ügyben az ülésen. További konfliktusokat szülhet az is, hogy továbbra sem született döntés a főváros és a kerületek közötti munkamegosztásról, amely miatt Tarlós István főpolgármester korábban is konfrontálódott több olyan fideszes kerületi polgármesterrel, aki egyben tagja a párt parlamenti frakciójának is.

Megszorítás, devizahitelesek, közoktatás

A frakcióvezető korábbi tájékoztatója, illetve a megkérdezett képviselők tudomása szerint egészen biztosan szó lesz arról a 100 milliárdos kiigazító csomagról, és a hozzá kapcsolódó törvénymódosításokról is, amelyre a vártnál kisebb gazdasági növekedés miatt kényszerül a kormány. Szó lesz emellett a jövő évi költségvetés tervezéséről, a devizahitelesek megsegítéséről, az igazságszolgáltatási reformról, valamint az egészségügyi ellátórendszer és a közösségi közlekedés átalakításáról is.

"Kibírom, ha horkolnak"
"Ugyanolyan, mintha egy kínai cég munkatársai érkeznének konferenciára" - mondta az [origo]-nak Fekete Gyula, a hajdúszoboszlói négycsillagos Béke Hotel vezetője arról, hogyan készülnek a Fidesz és a KDNP frakcióülésére. A kormánypártok szerda és péntek között a hotelben tartják kihelyezett frakcióülésüket, amellyel a parlament őszi ülésszakára készülnek fel.

A kormánypártok a szállodában összesen 350 ember részére foglaltak szállást, a költségeket a Fidesz, a KDNP, illetve a Fidesz EP-frakciója állja - közölte az [origo]-val a Fidesz frakciójának sajtóosztálya. A konkrét összegről a sajtóosztály arra hivatkozva nem akart beszélni, hogy a szálló azt üzleti titokként kezeli. A politikusokat biztonsági okokból külön folyóson szállásolják el, két-két ágyas szobákban. A hotelben listaáron egy szállás két éjszakára félpanzióval és a szálloda élményfürdőjének használatával 24 ezer forint/éjszaka - vagyis 350 embernek 8,4 millió forint lenne. A kormánypártoknak azonban nem kell ennyit fizetniük, a Fidesz frakció sajtóosztályának tájékoztatása szerint kapnak "csomag" kedvezményt, ám hogy mennyit, azt nem árulták el.

A szobák elosztásáról a Fidesz sajtóosztálya azt mondta, hogy a kihelyezett frakcióülésen "a képviselők szimpátia alapján választanak maguknak szobatársat, amelyet előzőleg jelezhetnek a Fidesz frakcióirodájában". Egy KDNP-s képviselő szerint a frakciótagok írásban szokták eljuttatni Harrach Péter frakcióvezetőnek a kéréseiket, ő szervezi össze aztán a kisebbik kormánypárt igényeit a Fidesz frakcióéval.

"Vannak megszokott párosok, de én váltogatni szoktam: az idén például egy földimmel alszom majd egy szobában" - mondta egy Heves megyei képviselő, aki szerint már a frakcióülés utáni programjukat is megtervezték: "egri borokat fogunk iszogatni, és egy nagyot csobbanunk utána az uszodában" - mondta.

"Nekem mindegy. Én nem kértem senkit név szerint, ha valaki engem akart, hát akkor az lesz a szobatársam. Azt is kibírom, ha horkolnak, voltam katona" - mondta a szobabeosztásról a Fidesz egyik fővárosi polgármestere. Egy másik, ugyancsak fővárosi fideszes képviselő viszont azt mondta, hogy ő azért ragaszkodik évek óta az egyik frakciótársához, akivel egyébként nincsen különösebben jó kapcsolata, mert "ő legalább nem horkol". Korábban, másokkal ugyanis volt már rossz tapasztalata.



Szóba kerül a hajdúszoboszlói frakcióülésen az új közoktatási törvény tervezete is, amelyet a múlt szerdai ülésén már megtárgyalt a kormány. A Hoffmann Rózsa vezette Oktatási Államtitkárság korábbi koncepciói kiszivárogtak, egyes részleteit pedig kritizálták a Fidesz oktatási politikusai, többek között Pokorni Zoltán, a parlament oktatási bizottságának elnöke is. A végső koncepciót ezért az Oktatási Államtitkárság szigorúan őrzi, azt még a Fidesz oktatási politikusainak sem küldték meg. Egy kormánypárti politikus szerint a javaslat még a kormányon belül is "embargós", éppen azért, nehogy nyilvánosságra kerüljön. A politikus szerint a főbb elemeiről azonban szó lesz, arról Hoffmann Rózsa beszél majd.

A felsorolt javaslatokról, illetve a kormány őszi, 63 jogszabályt érintő jogalkotási tervéről csütörtökön három tárgyalási menetben, pénteken pedig szakpolitikai bontásban, az illetékes minisztereket és államtitkárokat meghallgatva tárgyalnak majd a képviselők. A KDNP információink szerint mindezek mellett szeretné napirendre venni a két, általa benyújtandó jogszabály, a készülő civil-, illetve a családtörvény tervezetét is. "Legfőképpen azért, hogy felmérjük, hogy hol van a Fideszben ellenállás, és milyen ponton akarják fúrni a tervezetünket" - mondta a tárgyalás céljáról a KDNP egyik képviselője.

"Csiklandós" kérdések

A háromnapos ülés legnagyobb dobásának egybehangzóan azt a szerda esti vacsorával kezdődő, többek által "kibeszélő-show"-nak nevezett ülést tartják a megkérdezettek, amelyen Orbán Viktor ismerteti majd a képviselőcsoportra év végéig, illetve a kormányzati ciklus végéig váró feladatokat. Egy, az elmúlt évek valamennyi többnapos ülésszakindító frakcióülésén részt vevő fideszes képviselő szerint ezeken a megbeszéléseken nemcsak a frakciótagok öltözéke, de a társalgás hangneme is jóval lazább és kötetlenebb, mint az évközbeni frakcióüléseken. Megfogalmazása szerint ilyenkor "csiklandós kérdéseket" is bátrabban feltesznek a képviselők a miniszterelnöknek, és olyan "jó kis, tartalmas viták szoktak zajlani", amilyenek év közben nem. (Több ilyen, a résztvevők szerint olykor személyeskedésig is fajuló vita is zajlott például a párt tavaszi ülésszakot megelőző, februári siófoki kihelyezett frakcióülésén is. Erről szóló cikkünket elolvashatja itt.)

Daragaluska és sertésérme
A képviselők ugyanazt a menüt fogyasztják majd, mint a szálloda többi vendége. Levesnek babéros burgonyalevest füstölt tarjával, kolbásszal, erőlevest zöldséggel, gulyáslevest, tejszínes karalábélevest, pontyból készült halászlét, zöldséges daragaluska-levest kapnak. Főételnek pedig sertésérmét burgonyabundában, töltött paprikát, halpaprikást túrós csuszával, birkapörköltet, debreceni töltött káposztát, somogyi laskás csülköt, sajttal, sonkával töltött pulykamellet esznek.


Egy kormányzati tisztséget is viselő KDNP-s képviselő szerint az első este kötetlen frakcióülése rendszerint abban különbözik a másnapiaktól, hogy ott az egyes törvények általános, politikai vetületéről, a többi napon pedig a törvényjavaslatok egyes részletkérdéseiről szoktak vitázni. A szerdán hat órakor kezdődő közös vacsora és hét órakor kezdődő közös tanácskozás előtt kora délután külön ülést tart a KDNP frakciója és a Fidesz elnöksége is.

A közelmúltban Orbán Viktor miniszterelnök és Lázár János frakcióvezető is több alkalommal kiemelte, hogy a törvényhozás tempója nem csökken majd a kormánypártok kapkodása miatt bírált tavaszi-nyári időszakhoz képest, illetve hogy a január elsején életbe lépő új alkotmányt megalapozó sarkalatos törvények miatt "erőltetett menetre" kell számítani ősszel az országgyűlésben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről