Negyedmilliárd forintot költöttek a rendőrségre Gyöngyöspata miatt

Vágólapra másolva!
Bár a megyei rendőrkapitány szerint korábban két rendőr is elég volt Gyöngyöspatán, az országos rendőrfőkapitány szerint szükség van a huszonkét fős rendőrőrsre a településen. A tavaszi gyöngyöspatai konfliktust vizsgáló eseti parlamenti bizottság ülésén emellett központi kérdés volt Richard Field amerikai üzletember szerepe.
Vágólapra másolva!

Három óra negyven percet kellett arra várni, hogy valaki először felemelje a hangját a tavaszi gyöngyöspatai konfliktust vizsgáló eseti parlamenti bizottság keddi ülésén. Ekkor a szinte végig csöndben ülő Pősze Lajos, volt jobbikos, jelenleg független parlamenti képviselő fakadt ki Richard Fieldre, aki állítása szerint áprilisban a gyöngyöspatai roma nőket és gyerekeket Szolnokra és Csillebércre menekítette a Véderő nevű szervezet kiképzőtáborára hivatkozva.

A keddi ülésen, amelyen a bizottság tagjai mellett jelen volt Balog Zoltán felzárkózásért felelős államtitkár, Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke, Matalik Ferencné, Gyöngyöspata alpolgármestere, Tóth Sándor, a helyi polgárőr-egyesület vezetője, és ifj. Farkas János, a Gyöngyöspatai Cigány Kisebbségi Önkormányzat vezetője, Richard Field volt a központi téma. Különösen Kocsis Máté, a bizottság fideszes elnöke tett említést róla többször, számos megszólalásában bírálta az amerikai üzletembert.

A bizottság fideszes tagjai központi elemként tekintettek a Field-féle kimenekítésre, amely szerintük külföldi beavatkozásnak tudható be, de azt egyszer sem mondták ki, hogy konkrétan kire gondolnak. "Nemcsak pénz, hanem politikai támogatás [áll a romák kimenekítése mögött]" - mondta például Farkas Flórián.

Az ülésen megjelent Hatala József, országos rendőrfőkapitány, valamint Ormóssy Attila, a Heves Megyei Rendőrfőkapitányság vezetője is. Hatala szerint a gyöngyöspatai konfliktus izgalmas időszak volt a rendőrség számára. Szerinte hiba volt bezárni az előző kormány alatt a helyi rendőrőrsöt, de azt mondta, hogy huszonkét fővel hamarosan újra megnyitják.

Ezzel szemben Ormóssy azt mondta, hogy a konfliktus előtt két körzeti megbízott elég volt Gyöngyöspatán. Ormóssy azt is mondta, hogy 6652 rendőr volt a településen a konfliktus miatt, és ez az első becslések szerint több mint 250 millió forintba került. Szerinte ez csak amiatt volt, "nehogy lejárassuk az országot", mert szerinte korábban is rend volt Gyöngyöspatán.

A közel négyórás ülésen a politikai pártok a korábban ismertetett véleményeiket ismételték, a helyiek beszámolói a bizottsági ülés végére maradtak. Matalik Ferencné szerint a konfliktus egyik előzménye, hogy a rendszerváltás után a munkájukat elvesztő emberek egyre többet loptak. Elmondta, hogy 2006-ban emiatt elvégeztek egy felmérést, amelyet elküldtek a rendőrségnek, és a térség parlamenti képviselőinek, de semmilyen választ nem kaptak, így tovább folytatódtak a lopások. "Aztán egy márciusi reggelen megjelentek a szebb jövős polgárőrök" - mondta Matalik Ferencné.

Gyöngyöspatán tavasszal az után alakult ki komoly feszültség, hogy különböző félkatonai szervezetek kezdtek járőrözni a településen, majd a Véderő nevű egyenruhás, félkatonai szervezet kiképzőtábort szervezett oda. A helyi romák ezt megfélemlítésként értékelték, majd a Vöröskereszt szervezésében a romák egy részét pár napra elutaztatták Gyöngyöspatáról. Az utaztatás egyik ötletgazdája Richard Field amerikai üzletember volt, aki korábban az LMP választási kampányát milliókkal támogatta. (A Gyöngyöspatáról szóló cikkeinket itt találja.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről