A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Orbánt még győzködik a Fideszben, nincs eltemetve az eva

EVA, Orbán Viktor, Lázár János, Navracsics Tibor, parlament, plenáris ülés
Vágólapra másolva!
"Lerohanták" Orbán Viktor miniszterelnököt a Fidesz keddi elnökségi ülésének résztvevői, miután a kormány többször kiállt az eva megszüntetése mellett. Az [origo] információi szerint Orbán a korábbi hírekkel ellentétben nem köteleződött el az eva megszüntetése mellett, de beszorult a pénzügyi kormányzat és a választók felháborodásától tartó képviselők közé.
Vágólapra másolva!

Mégis van esély az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) megmaradására annak ellenére, hogy Orbán Viktor kormányfő az eltörlése mellett foglalt állást a kormánypártok adójavaslatokat megvitató hétfői frakcióülésén. A Fidesz elnökségének keddi tanácskozásán az [origo] információi szerint abban maradtak a pártvezetés tagjai, hogy a testület jövő heti ülésén tárgyalnak részletesen az eva sorsáról, egy résztvevő szerint azonban a miniszterelnök "abszolút meggyőzhetőnek tűnt" az adónem megtartása mellett.

Az ülés részleteit ismerő forrás megfogalmazása szerint az elnökségi tagok a megbeszélés végén "lerohanták" a miniszterelnököt az eva eltörlése miatt. Szerintük (és jó néhány adószakértő szerint) ugyanis nem hogy bevételt hozna, de éppen, hogy bevételkiesést okozna az államnak. Főleg azért, mert - ahogy egyikük fogalmazott - áttolná az evásokat a "szürke zónába". Ha pedig hozna valamennyi bevételt, a fiskális nyereség mindenképpen csekélyebb lenne a lépéssel elszenvedett politikai veszteségnél.

Politikai kockázatok

"Tudomásul kell venni, hogy az eva alapvetően a kiszolgáltatott kisvállalkozók adója, jellemzően ráadásul olyan, a szolgáltatási szektorban dolgozó vállalkozóké, akiknél a személyes közreműködés fontos. Evázik a fodrász, az autó- vagy a számítógép-szerelő, mindegyikük széles ügyfélkörrel áll kapcsolatban, vagyis ha hátrányt szenvednek, és emiatt elégedetlenek lesznek a kormánnyal, akkor erről a velük kapcsolatba kerülő ügyfélkör tagjai is értesülnek. A politikai kockázat tehát az esetükben sokszoros: nem 90 ezer emberbe rúgunk bele, hanem kilencvenezerszer húsz-harminc ember felé erodáljuk tovább a népszerűségünket" - idézte az elnökségi tagok egyikének érvét az egyik résztvevő.

A Fidesz-frakció hétfői ülése után többen még a párton belül is az eva mellett korábban nyíltan kiálló Lázár János frakcióvezető vereségeként értékelték, hogy a miniszterelnök a költségvetési helyzetről tartott beszédében egyértelműen az adónem eltörlése mellett foglalt állást (a kormány erről hivatalosan a múlt héten döntött Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kezdeményezésére). Egy elnökségi tag szerint azonban Orbán valójában nem érvelt, nem kardoskodott az eltörlés mellett, csupán ismertette a miniszter, illetve Naszvadi György költségvetésért felelős államtitkár álláspontját.

Mivel az elnökség jövő kedden tárgyal érdemben az eváról, ezért az eddigi tervekkel ellentétben az adótörvényekhez benyújtott módosító javaslatokról a kormány várhatóan nem hoz végleges döntést csütörtökön, a parlament pedig nem szavaz hétfőn, csak egy héttel később.

Az [origo] korábbi információi szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium nem elsősorban a hivatalosan kommunikált indok, az egyszerűsítés, illetve az eva "rendszeridegen" volta miatt, hanem a vállalkozók kedvezményes adókörből való kiszorítása érdekében kezdeményezte a közteher megszüntetését.

"Becsületesebb teljesen megszüntetni"

Erre utalt, hogy az eva megszüntetését eldöntő múlt szerdai kormányülésen még az is felvetődött, hogy olyan magas kulccsal vegyék el a vállalkozók kedvét az evázástól, amellyel már nem éri meg azt választani. Végül azonban azzal az érveléssel döntött a kormány a teljes eltörlés mellett, mert "akkor már becsületesebb teljesen megszüntetni".

A kormányülés előtt mind a megszüntetésre, mint a közteher magasabb kulccsal való megtartására felkészült a kormány, ezért nyújtott be információink szerint az eltörléséről, illetve az adó mértékének 30-ról 35 százalékra emeléséről is módosító javaslatot kormánypárti képviselők (előbbit Koszorús László, utóbbit Seszták Miklós).

Az evát megszüntetni akaró nemzetgazdasági tárca ellen időközben nemcsak a Fidesz-frakció, illetve a nagyobbik kormánypárt elnöksége lépett fel, de kedden a KDNP is kiállt az eva megtartása mellett. Harrach Péter frakcióvezető a Fidesz-frakció, illetve Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke hétfői javaslatával egybehangzóan azt javasolta, hogy az eva bevételi határát jövőre emeljék 25-ről 30 millió forintra, mértékét pedig 30-ról 35 százalékra, amivel szerinte 40 milliárd forintnyi többletbevétele keletkezne a költségvetésnek.

A Fidesz két, egymástól függetlenül megszólaló elnökségi tagja szerint rövid távon ez, hosszú távon pedig az átalányadózás lehetőségeinek kibővítése lehet a megoldás. Azt mindketten megerősítették, hogy a jellemzően újságírók, sportolók, színészek és más szellemi foglalkozásúak által alkalmazott egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho) a kormány semmiképpen nem szünteti meg, mert az komplett foglalkozási csoportokat és ágazatokat lehetetlenítene el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!