Szakszerűnek tartja az Uzsoki utcai kórházban folyó nyomozást a BRFK

Vágólapra másolva!
Közleményben reagált a BRFK az Uzsoki utcai kórházban folyó nyomozást ért kritikákra. A rendőrség nem tagadta, hogy poligráfot, vagyis hazugságvizsgálót használtak volna a tanúk kihallgatására, csak annyit írt: az ügyészség felügyelete mellett zajló nyomozásban "jogszerűek és szakszerűek" voltak a tanúkihallgatások.
Vágólapra másolva!

"Szakszerűek és jogszerűek" voltak a tanúkihallgatások az Uzsoki utcai kórházban történt gyanús halálesetek ügyében folyó nyomozás során - közölte kedden a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A rendőrség ezzel Magyar György, a kórházat képviselő ügyvéd állításaira reagált. Az ügyvéd szerint a nyomozók hazugságvizsgálatra kényszerítették a tanúkat, és kilátásba helyezték, hogy a poligráf elutasítása esetén gyanúsítottá válhatnak.

A rendőrség megerősítette azt a korábbi sajtóértesülést, amely szerint a kórház tett feljelentést a BRFK-n, de ez a közlemény szerint eltűnt dokumentációkra vonatkozott. Az eltűnt iratok azonosak a BRFK által keresett, a történtek tisztázásához szükséges hivatalos dokumentumokkal. A BRFK cáfolta, hogy más egészségügyi intézményben is nyomozna, és egyelőre "a nyomozás érdekeire való tekintettel" nem kíván bővebb tájékoztatást adni.

A BRFK életvédelmi osztályának nyomozói korábban házkutatást tartottak az Uzsoki utcai kórházban, az intézményben történt gyanús halálesetek ügyében. A BRFK keddi közleménye szerint az eljárás továbbra is ismeretlen tettes ellen folyik, gyanúsítás nem történt, jelenleg tanúkihallgatások vannak folyamatban, illetve igazságügyi szakértőket vontak be. A nyomozás a Fővárosi Főügyészség törvényességi felügyelete mellett zajlik.

Elsőként a Magyar Hírlap számolt be arról, hogy a BRFK morfintúladagolásban elhunyt betegek ügyében vizsgálódik. Ehhez nagyon hasonló eseteket ír le Szándékos morfintúladagolás Magyarországon című, néhány hónapja az Aszklepion című szaklapban megjelent cikkében egy orvos, Márkus Attila is. Állítása szerint egy pontosan meg nem nevezett magyar kórházban a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfinadag négy-ötszörösével érték el, hogy a gyógyíthatatlan daganatos betegek kómába essenek és néhány napon belül meghaljanak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!