Economist: Matolcsy háborút akart, megkapta

Vágólapra másolva!
Orbán reggel kitalálja, Matolcsy délután bejelenti, Lázár hétvégére átnyomja, és hétfőre törvény lesz belőle - az Economist blogja szerint a viccben így működik a magyar törvényhozás, és a valóság sincs ettől távol.
Vágólapra másolva!

"Matolcsy György, Magyarország gazdasági minisztere háborút akart az IMF-fel, és most megkapta" - írja az Economist című gazdasági lap Kelet-Európával foglalkozó blogja.

A hétfőn késő délután publikált bejegyzés szerint az IMF és az Európai Unió képviselői azért szakították meg a tárgyalásokat Magyarországgal, mert a parlament olyan törvényt készül elfogadni, ami korlátozza a jegybank függetlenségét, és új adó- és költségvetési politikát terveznek, de a Fidesz úgy magyarázza, hogy a képviselők "inkább otthon akarják várni a Jézuskát, nem Budapesten".

A kormány tervezett lépései ellen a nemzetközi szervek mellett a jegybank elnöke is tiltakozott - írja a blog szerzője, aki megemlékezik arról is, hogy a kétharmados többségű kormánypártok több intézmény, például a Médiahatóság vagy a bíróságok élére is saját embereiket nevezték ki. A bejegyzés szerint ők azt mondják, hogy a pártkapcsolat irreleváns, függetlenül fognak működni, a demokrácia biztonságban van Magyarországon, de a nyugati kritikusok szerint a kétharmados győzelem nem jogosította fel a Fideszt arra, hogy átvegye a törvényhozás és az igazságszolgáltatás irányítását - írja a blog.

Miközben a jegybank elnöke és a nemzetközi szervek is tiltakoznak, Matolcsy azt mondta "a kormányt támogató" Hír TV-nek, hogy át fogják nyomni a parlamenten a törvényeket, de az Európai Bank véleményét is figyelembe fogják venni.

Egy budapesti vicc szerint a magyar törvényhozás úgy működik, hogy a miniszterelnöknek támad egy ötlete reggel, Matolcsy délután bejelenti, a hét végére Lázár keresztülviszi a parlamenten, hétfőre pedig törvény lesz belőle - írja a blog, a szerző pedig megjegyzi, hogy "ez persze túlzás, de nem nagyon".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!