Egy egész szállodát bérelt ki nyárra az új műsort forgató MTV

Révfülöp, révfülöpi kikötő
Vágólapra másolva!
Egész nyárra kibérelt egy révfülöpi szállodát a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), hogy ott forgassa a köztévé nemsokára induló Balatoni nyár című délelőtti műsorát. Júniustól augusztusig nagyjából negyvenfős stáb vonul le a Balaton partjára, hogy azt filmezze például, ahogy vitorlázni tanul Kovács István egykori ökölvívó. A köztévé elnökének is jelölt, révfülöpi önkormányzati képviselőként is dolgozó producer, Kálomista Gábor azt mondja, nincs köze a letelepüléshez, csak annyit harcolt ki, hogy az idén ne Horvátországba, hanem a Balatonhoz menjen a stáb.
Vágólapra másolva!

"A színes magazinokból részletes képet kaphatnak a nyaralni indulók a tó és környéke turisztikai látványosságairól, kulturális nevezetességeiről, sportolási lehetőségeiről. A Fogj szelet! rovatban például kilenc héten át követhetik reggelente a nézők, hogyan tanul meg vitorlázni Kovács Kokó István olimpiai bajnok ökölvívónk" - így ajánlja új, Balatoni nyár című műsorát a Magyar Televízió. A június 20-án induló délelőtti magazinért nagyjából negyvenfős stáb költözik le augusztus végéig Révfülöpre, a műsort készítő Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) ezért egész nyárra kibérelt egy Balaton-parti szállodát.

Naponta körülbelül egymillió, kedvezménnyel

A honlapja szerint hatvan kétágyas szobával rendelkező Hotel Révfülöpben egy szoba tavaly éjszakánként 14 ezer forintba került. A hotelhez tartozó nyolc apartman darabját pedig húszezer forintért lehet kibérelni egy éjszakára. Vagyis - ha a honlapon szereplő árakkal számolunk - nagyjából 800 ezer-1 millió forintba kerülhet egy éjszakára a szálloda. A szobák bérléséhez hozzá kell adni a műszaki költségeket is, a stúdió berendezését, és néhány hotelszobából például vágószobát alakítanak ki.

A Balatoni nyár június 20-ától augusztus 19-éig lesz látható az MTV-n és hallható a Kossuth Rádióban (Balaton közelről címmel hétköznaponként félórás műsor készül), ez alapján a műsor körülbelül hatvan-hetven adással fut majd, eddig kell fizetni a napidíjat a hotelnek. A szállodát hetven napra bérli ki az MTVA, vagyis csak a szállás költsége a honlapon közölt árak alapján nagyjából 70 millió forint lehet kedvezmények nélkül.

Kondor Géza, a Hotel Révfülöp üzemeltetője az árakról annyit mondott, hogy a hotelt egész nyárra lefoglaló MTVA kedvezményt kap az összegből, de azt nem árulta el, mennyit engedett a szálloda. Megkérdeztük az MTVA-t is, hogy hány fős stáb dolgozik nyáron Révfülöpön, mekkora a műsor költségvetése és mennyibe kerül a szálloda kibérlése, de Cserháti Ágnes szóvivő csak annyit mondott, hogy a héten tartanak sajtótájékoztatót a műsorról.

"Lehetőséghez jut a település"

A szóvivő arra a kérdésre sem válaszolt, hogy miért a Hotel Révfülöpöt választották ki a műsor bázisának, és hogy volt-e pályáztatás, megnéztek-e másik balatoni helyszínt. Kondor Géza, a Hotel Révfülöp üzemeltetője azt mondta, nem tudja, miért ezt a szállót választotta az MTVA, de örül annak, hogy az egész nyárra vannak vendégei a szállodának. A Hotel Révfülöp - az üzemeltető elmondása szerint - kétéves szünet után 2009-ben nyílt meg újra, azóta csökkentett üzemmódban működik, és jövőre szeretnék négycsillagos szállodává fejleszteni a hotelt. A hotel honlapja szerint jelenleg kétcsillagos a szálloda.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A révfülöpi móló

Kondor a hotel üzemeltetése mellett a település Gazdasági, Településfejlesztési és Turisztikai Bizottságának elnöke is, azt mondta, örül Révfülöp "tévés marketingjének". "Habár a műsor az egész Balatonról szól, mindenképp hasznos, hogy a mólón háttérben látszik majd a Révfülöp felirat" - jelentette ki Kondor, aki a turisztikai bizottságban együtt dolgozik a szintén önkormányzati képviselő Kálomista Gáborral, a Magyar Producerek Szövetségének elnökével, akit tavaly ősszel a Médiatanács a Duna TV, majd a Magyar Televízió vezérigazgatójának is jelölt. Egyik posztra sem választották meg, de a felesége, Kálomista Zsuzsanna március óta az MTVA Archívum és Filmbeszerzési igazgatója.

Kondor azt mondta, "ha esetleg Kálomista lobbitevékenysége volt, hogy Révfülöpre jön a köztévé forgatni, akkor hálásak vagyunk érte". Kálomista Gábor viszont azt mondta az [origo]-nak, hogy "a lobbitevékenysége kimerült abban, hogy elérje, az idén ne Horvátországról, hanem a Balatonról készüljön tévéműsor". Kálomista Gábor azt mondta, "azt se tudom, milyen szerződést kötöttek a hotellel. Lehet, hogy nehéz elhinni, hogy valaki nem akar lopni ebben az országban, de én nem".

Az önkormányzatot senki nem értesítette hivatalosan arról, hogy az MTV egész nyáron a településen fog forgatni, de örülök neki - mondta az [origo]-nak Miklós Tamás, Révfülöp polgármestere. A májusi képviselő-testületi ülésen Kálomista Gábor tájékoztatta a képviselőket a polgármester szerint, hogy "biztossá vált az, hogy mekkora lehetőséghez jut a település" az által, hogy a Balatoni nyár Révfülöpön készül. A polgármester azt mondta, hogy Kálomista arról is beszélt, hogy "helyi vállalkozók is segítettek abban, hogy Révfülöpről legyen a közvetítés".

Kezdődnek az elbocsátások

A nagyobb költségvetésű, külső helyszínen forgatott műsor éppen akkor indul, amikor megkezdődik a bejelentett hatszáz fős létszámleépítés a közmédiánál (erről bővebben itt olvashat). Információnk szerint éppen a június 20-ai héten kezdik értesíteni a dolgozókat, elküldik-e őket az MTVA-tól. A leépítési listán lévő emberek közel fele egykori MTV-s alkalmazott, de több mint 150 embert küldenek el az egykori rádiós dolgozók közül (január óta a közmédiumok nagyjából háromezer dolgozóját az MTVA alkalmazza). Információnk szerint a leépített dolgozók több mint a felét a műsorgyártás területéről küldi el a cég.