A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Modern Bajnairól és önelégült Orbánról írt az Economist

Bajnai Gordon feljelenti Budai Gyulát
Vágólapra másolva!
Az online kiadásában az Economist címlapján gyűjtötte össze a magyarországi értékeléseit. A legújabb blogbejegyzés főleg Bajnai Gordon megszólalásával foglalkozik, akit a szerző modernnek és nemzetközileg elismertnek írt le. A cikk szerint Bajnai vezethetne egy piacbarát centrista erőt, amely hiányzik a magyar politikai térből. Közben Orbán önelégülten nyilatkozónak, a Fideszt önsajnáltatónak tartotta a szerző.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordont dicséri, miközben Orbán Viktor "önelégült vigyoráról" írt az Economist brit lap kelet-európai ügyekkel foglalkozó blogja. A Magyarországról szóló bejegyzéseket a lap az online kiadás címlapján szerepeltette összegyűjtve "A demokrácia Magyarországon" cím alatt.

A szerda éjjel megjelent legfrissebb bejegyzés az "ostromlott" kormányra háruló növekvő nyomással kezdte az értékelést felsorolva a három törvényt (jegybank, bíróságok, adatvédelem), amely megváltoztatását kérte az Európai Bizottság. Miután hozzátette a szerző, hogy Olli Rehn pénzügyi biztos a túlzottdeficit-eljárás folytatásával növelte a nyomást, Bajnai Gordon keddi publikációjára tért át, amelyet Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány blogjában tett közzé a korábbi kormányfő.

Az Economist blogja ezután Bajnaival foglalkozott, akitől a szerző szerint tart a Fidesz. A cikk azt írta, "szemben elődjével, Gyurcsány Ferenccel, ő (Bajnai - a szerk.), nem volt tagja a régi kommunista elitnek és házasságon keresztül sem kötődött hozzájuk, ezért nem lehet 'Komcsinak' csúfolni". A szerző szerint ezen felül Bajnainak modern a megjelenése és nemzetközi tiszteletnek örvend.

Arról is írt az Economist, hogy Bajnaira nem jellemző a Fidesz "nárcisztikus kiválasztottság-érzésű" világlátása. Ez utóbbi jelzőt Martonyi János külügyminiszter szavaival magyarázta a szerző, aki a cikk szerint nemrég úgy nyilatkozott: "a világ soha nem fogja megérteni a fájdalmunkat és a lelki sebeinket". A szerző az IMF-tárgyalásokra utalva azt írta: "ezzel a fajta önsajnálattal aligha hatja meg Brüsszelt vagy Washingtont a magyar kormány".

A szerző a jövőre tekintve is kalkulációba bocsátkozott Bajnaival kapcsolatban. A Fidesz kétharmados támogatottsága elolvadóban van, miközben a politikai piacon hiány van a vállalkozásbarát, a demokratikus normák iránt elkötelezett centrista pártokból. "Bajnai, aki nem zárta ki, hogy visszatérjen a politikába, kézenfekvő jelölt lenne egy ilyen párt vezetésére" - olvasható a bejegyzésben.

A cikk végén a "bólogatójánosokkal" körülvett Orbán helyzetével is foglalkozik a szerző. Szerinte a kormányfő jövőjét nem a magyar parlamenten belül, hanem Brüsszelben és Washingtonban írják meg. "Közben, míg a magyarok csak nézik, ahogy elporlad a vagyonuk nagyrészt a kormány tévelygő politikája miatt, Orbán "önelégülten vigyorog" a sajtó előtt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!