A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Orbán válaszolt Clinton karácsonyi levelére

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter és Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
A miniszterelnöki szóvivő szerint Orbán "kellő alapossággal válaszolt" az amerikai külügyminiszternek. Hillary Clinton karácsony előtt küldött egyértelműen neheztelő levelet a magyar miniszterelnöknek.
Vágólapra másolva!

Elküldte válaszlevelét az amerikai külügyminiszternek Orbán Viktor kormányfő, aki "kellő alapossággal válaszolt" Hillary Clinton felvetéseire - közölte Szijjártó Péter péntek este.

A miniszterelnök szóvivője azt közölte: "Orbán Viktor elküldte válaszlevelét, és mint ahogyan a szövetségesek közötti viszonyban ildomos, kellő alapossággal válaszolt a felvetésekre."

Hillary Clinton a karácsony előtt Orbán Viktornak küldött levelében nyomatékosan kérte, a magyar miniszterelnök fontolja meg a következményeit annak, ha az Egyesült Államok és az Európai Bizottság által is kifogásolt több sarkalatos törvény a következő hónapban mindenfajta változtatás nélkül lép hatályba. Az [origo] kormányzati forrásai szerint a levél "udvarias, de neheztelő hangvitelű" volt.

A kormányzati források szerint Clinton az általánosságok, illetve a korábbi bírálatok ismétlése mellett három konkrét dolgot kifogásolt a levélben: az egy hónapja elfogadott igazságügyi törvénycsomagról írva "finomítandónak" nevezi például az új bírói hivatal vezetőjének hatásköreit (a hivatal élére Handó Tündét, a Fővárosi Munkaügyi bíróság vezetőjét, a Fidesz európai parlamenti frakcióját vezető Szájer József feleségét választotta meg december közepén a kormánytöbbség); az alkotmányíróság által a múlt héten megsemmisített, de most pénteken várhatóan lényegi változtatás nélkül elfogadásra kerülő egyházügyi törvényt az állam által elismert egyházak körének szűkre szabása miatt bírálta, és megengedőbb kormányzati hozzáállást sürgetett; és a korábban számos nemzetközi bírálatot kapó médiatörvényben is módosításokat javasol a levélben Clinton a sajtó szabadságának érvényesülésére hivatkozva (Clinton levelében kitért a médiahatóságnak arra a múlt heti döntésére is, amely szerint elveszíti frekvenciáját a Klubrádió).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!