A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Tíz évvel hosszabbítaná meg a kormány a Gripenek lízingjét

Vágólapra másolva!
A kormány bruttó 63 milliárd forint megtakarítását reméli a Gripen-szerződés újratárgyalásától. A svéd fél a hónap végén dönt.
Vágólapra másolva!

Tíz évvel hosszabbítaná meg a magyar kormány a Gripen vadászgépek lízingszerződését - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter pénteken, miután a hat parlamenti párt képviselőivel egyeztetett a kérdésről.

A miniszter szerint a futamidő meghosszabbítása nemzeti érdek, hiszen a vadászgépek lízingje 2016-ban lejár, a Gripenek lecserélésére pedig nincs reális alternatíva. Ha sikerül tíz évvel - 2026-ig - meghosszabbítani a szerződést, akkor bruttó 63, nettó 49 milliárd forintot takaríthat meg az állam - fűzte hozzá.

Hende Csaba tájékoztatása szerint tavaly december 20-án lezárultak a vadászgépek lízingjének módosításáról szóló szakértői tárgyalások. A szerződés módosítására a magyar kormány szerdán megadta a felhatalmazást, a svéd kormány döntése a kérdésben január végére várható.

Csütörtökön egyébként a croatiantimes.com horvát online újság arról számolt be, hogy értesüléseik szerint Magyarország hat Gripen vadászgépet, illetve a hozzájuk kapcsolódó tartozást ajánlotta fel megvételre Horvátországnak.

A hírről a HM-ben az [origo]-nak azt mondták: úgy tudják, Svédország valóban tett ajánlatot Horvátországnak vadászgépek értékesítésére, de Magyaroszág nem érintett ebben. A minisztérium sajtófőnöke, Farkas Anikó azt emelte ki, hogy Magyarország nem is adhatná el a vadászgépeket, mert csak lízingeli őket.

A Gripenek beszerzési értéke eléri a 340 milliárd forintot, ezt egészíti ki az 58 milliárd forintos pilótaképzési program, amelyet a kanadai kiképzőközponttól rendelt meg a honvédség. A hivatalos kormányzati adatok szerint a Gripen-lízing évi harmincmilliárddal, a kiképzési program évi kétmilliárddal terheli a minisztérium büdzséjét.A Gripen-megállapodást még az első Orbán-kormány írta alá. A Népszabadság idén májusban úgy értesült, a megállapodásról döntő tanácskozás jegyzőkönyvét 2021-ig titkosították.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!