Jajgatnak a következő bevetést váró fideszesek

parlament, országgyűlés, plenáris ülés, év végi hajrá a törvényhozásban, Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője (j4) beszélget képviselőcsoportjának tagjaival
Vágólapra másolva!
Tele van a parlament aggódó fideszes képviselőkkel, akik még nem tudják, hogy a párt számít-e rájuk jelöltként a 2014-es választásokon, vagy új munka után kell-e nézniük. Akinek nincs különösebb befolyása a pártban, annak sorsáról várhatóan Orbán Viktor dönt majd, függetlenül attól, hogy mit szeretne maga a képviselő. Többen kifejezetten panaszosan beszéltek a helyzetről. Bár a döntést fegyelmezetten várják, néhányan megélhetésükért aggódnak.
Vágólapra másolva!

"János megkérdezte, mihez lenne kedvem. Elmondtam, hogy szívesen lennék képviselőjelölt, de akár polgármester is, mivel azonban a körzetemen most mindkét posztot más tölti be, nem maradtunk semmiben, csak hümmögtünk egyet. Nagyjából ennyi volt, nem voltam bent összesen tíz percet" - így idézte fel az [origo]-nak a Fidesz egyik ismert, 2010-ben listáról parlamentbe jutott képviselője azt a négyszemközti beszélgetést, amelyre Lázár János, a párt frakcióvezetője hívta meg tavaly ősszel.

A beszélgetések célja, hogy Lázár minden képviselőnél felmérje, mihez kezdene a kormányzati ciklus letelte után. A Fidesz frakcióvezetője már sok kormánypárti képviselővel tárgyalt a jövőről, volt, akivel többször is. A Fidesz képviselői közül azonban több tucatnyian még nem kerültek sorra, többen aggódva várják, hogy milyen sorsot szán nekik a pártvezetés.

A Fidesz elnöksége februárban elkezdte összeállítani a választókerületi elnökök névsorát - a pártban hagyományosan ezek az emberek indulhatnak egyéni jelöltként a parlamenti választásokon. Mivel azonban 2014-től 386 helyett már csak 199 fős lesz a parlament, 176 helyett pedig csak 106 egyéni körzet lesz, hetven, korábban egyéniben indult képviselő kiszorul a jelöltek közül. A frakcióvezetői beszélgetések célja a 106 jelölt kiválasztása mellett annak a feltérképezése is, hogy milyen más feladatot láthatnak el vagy kaphatnak a későbbiekben azok, akinek le kell mondaniuk az egyéni bejutásról, és listán sem remélhetnek befutó helyet.

Aggódó Fideszesek számolgatják a jövőt

"Jó lenne tisztábban látni pályán, de velem még nem beszélt senki (a frakcióvezető mellett a Fidesz pártigazgatója, Kubatov Gábor, illetve a pártelnök regionális megbízottjai, az úgynevezett regionális koordinátorok is elbeszélgetnek az emberekkel). Egyelőre még azt sem tudom, hogy a másik körzet elnökével, aki megyei elnök is, mit terveznek, így leginkább egy sokismeretlenes egyenletre hasonlít a helyzet" - panaszkodott egy két éve egyéniből parlamentbe jutott vidéki fideszes, akinek körzete egy másikkal olvad egybe, és aki bevallása szerint "egy kissé már aggódik", amiért még nem értesítették, hogy mi vár rá.

"Még nem tudom, mit szántak nekem, de már nagyon várom, hogy szóljanak" - mondta az [origo]-nak egy ismert, kormányzati tisztséget is betöltő fideszes képviselő. Abban a választókerületben, amelyben évek óta ő indult, most több, szintén ismert képviselőtársa neve forog lehetséges választókerületi vezetőként, de bevallása szerint még senki nem kérdezte meg, hogy ő maga mit szeretne.

2014-ről állítása szerint legutóbb Orbán Viktorral beszélt még a 2010-es választások előtt, de akkor is csak annyit, hogy a Fidesz elnöke figyelmeztette: mivel kisebb létszámú lesz a parlament, számítson rá, hogy 2010-es jelöltsége nem nyújt a későbbiekre garanciát. A közgazdász végzettségű politikus a leginkább a miatt aggódik, hogy mihez kezd, ha nem kap majd semmilyen megbízást. "A szakmámból körülbelül 15 éve kiestem, vállalkozásom nincs, nem lesz egyszerű a helyzet". Szerinte ez gyakran téma mostanában a frakció tagjai között. Van, aki közel egymilliós jelenlegi illetménye helyett alig több mint százezer forintért mehetne vissza tanítani.

Úgyis a Viktor dönt

Parlamenti beszélgetéseink alapján a jelentősebb, a csak képviselőként dolgozó fideszeseknél nagyobb biztonságban érezik magukat azok, akiknek képviselőség mellet polgármesteri vagy egyéb önkormányzati tisztséget is ellátnak, például megyei közgyűlést vagy kormányhivatalt vezetnek. Nekik ugyanis ez menekülőút lehet akkor is, ha egyéniben nem kapnak esélyt.

A döntést ugyanakkor sok esetben nem az érintettek hozzák meg: az [origo] több olyan képviselővel is beszélt, akit az elnökség - illetve a pártvezetés felé közvetítő regionális koordinátor - eltanácsolt az egyéni indulástól, azt ajánlva, hogy inkább polgármester legyen (a választókerületi névsor összeállítása körüli konfliktusokról szóló cikkünket itt olvashatja).

Egy megyei kormányhivatal vezetője arról számolt be, hogy bár a frakcióvezető már kétszer is tárgyalt vele 2014-es elképzeléseiről, ígéretet egyetlen alkalommal sem kapott arra, hogy két pozíciója közül azt választhatja majd, amelyiket ő szeretné. "Így is, úgy is Viktor fogja eldönteni, úgyhogy nem is erősködtem" - mondta, de hozzá hasonlóan a többi megkérdezett is azt mondta, hogy noha van elképzelése, tisztában van vele, hogy a sorsáról nem ő fog dönteni.

Bevetésre készen

A többség azonban elfogadja ezt a helyzetet. "Oda megyek, és azt csinálom majd, amire bevetnek" - illusztrálta engedelmességét egy ötödik parlamenti ciklusát töltő fideszes, aki azt mondta, egyet kér majd csak, ha sorra kerül a frakcióvezetőnél: hogy valamilyen poszton - akár parlamenten kívüliben is - mindenképpen kamatoztathassa majd tapasztalatait, ha már húsz évet eltöltött az Országgyűlésben.

Egy eddigi körzetéből várhatóan kiszoruló budapesti képviselő pedig nem is Lázár Jánost, hanem magát a miniszterelnököt szeretné figyelmeztetni "eddigi érdemeire", illetve arra, hogy "az oktatástól az egészségügyig rengeteg elképzelése van, amit megvalósítana".

A kiszorulásuktól tartó képviselők, illetve a többeknek külső posztokat ígérő Lázár János indította el pár hete azt az egyre erősödő, frakción belüli vitát is, hogy a 2013-tól megalakuló járási hivatalok élére szakmai vezetők vagy politikusok kerüljenek-e. Több fideszes politikus egyértelműen az utóbbi mellett foglal állást, a közigazgatási miniszter, Navracsics Tibor és a húsz kormánymegbízott ugyanakkor szakembereket látna szívesen a hivatalok élén.

A vitában Orbán Viktor egyelőre nem foglalt állást. A kormánypártok február eleji egri frakcióülésén egy képviselő felvetésére a miniszterelnök azt mondta, hogy "fontos a bajtársiasság, de a szakmai hozzáértés is, ezért a posztok kiosztásánál a kormány mindkettőt figyelembe fogja venni" (a vitáról szóló korábbi cikkünket itt olvashatja).

A kormánytagok nyugodtak lehetnek

A megkérdezett képviselők között olyanok is akadtak, akik sokéves szolgálataik után "nem örülnének, ha egy járási hivatal vezetésével szúrná ki az elnökség a szemüket". Volt, aki külügyi, diplomáciai szerepet szeretne magának, és erre kapott is a kormányfőtől ígéretet, igaz, még régebben.

A képviselő kormánytagokkal (Németh Lászlóné, Fellegi Tamás, Pintér Sándor és Réthelyi Mikós nem tartozik ide), illetve a Fidesz elnökségi tagjaival az érintettek szerint maga Orbán Viktor beszélgetett el korábban. Az ő jövőjük biztos: Navracsics Tibor például korábbi veszprémi körzetében, Hende Csaba pedig Szombathelyen indul majd egyéniben. (A többeknek, köztük a határon túli voksok begereblyézéséért felelős Semjén Zsoltnak befutó listás hely jut majd.)

Nem kell aggódnia a Fidesz erős embereinek sem. Az alelnökök közül információink szerint Varga Mihály a II. kerület, Pokorni Zoltán a XII. kerület, Kósa Lajos pedig egy debreceni körzet választókerületi elnökeként indulhat majd 2014-ben. A két utóbbi polgármester információink szerint a képviselőséget választja majd a két jelenlegi feladata közül, és inkább a kerület-, illetve településvezetésről mond le, amint a két poszt összeférhetetlen lesz. Információink szerint ugyanerre készül a Hódmezővásárhelyt irányító Lázár János frakcióvezető, illetve Rogán Antal belvárosi polgármester is. Döntésüket ugyanakkor várhatóan 2014 őszéig lebegtetik majd, hiszen ahogy egyikük fogalmazott: "aki már most bevallja, hogy lemond majd a városáról, azt attól kezdve nem veszik majd komolyan a településen".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről