A szigorú ellenőrzés miatt lassan jutnak át Romániába a kamionok

Vágólapra másolva!
Hosszú sorok jelzik a határátkelőknél, hogy a román hatóságok szigorított ellenőrzést vezettek be a csempészet visszaszorításáért. Ártándnál négy, Nagylaknál három órát kell várakozniuk a kamionoknak.
Vágólapra másolva!

A román hatóságok által bevezetett szigorított ellenőrzés miatt jelentős torlódás alakult ki a nagylaki és az ártándi határátkelőhely kilépőoldalán. Ártándnál mintegy négyórás várakozással kell számolniuk a kamionoknak, ott húsz kilométer hosszúságban torlódtak fel a teherjárművek. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei a zökkenőmentes haladás érdekében a megye több pontján elterelik a kamionokat, folyamatosan figyelemmel kísérik a parkolókat, a kialakult járműsort, illetve a főúton szakaszosan váltakozó irányban engedik a forgalmat.

Nagylaknál a kilépőoldalon mintegy öt kilométert tett ki a várakozó teherautók sora csütörtök reggel. A sofőröknek három órát kell várakozniuk, hogy Romániába juthassanak, a személyforgalomban azonban nincs fennakadás.

A román határrendőrség közölte, hogy a csempészet és az adócsalás visszaszorításáért részletes ellenőrzést hajtanak végre a határátkelőkön, ami az áruszállító teherautókat érinti. Az ellenőrzés célja a törvényes iratok nélkül vagy hiányos iratokkal szállított áruk kiszűrése, és azoknak a cégeknek a felderítése, amelyek a törvényes előírások betartása nélkül végeznek áruszállítást.

A szigorított ellenőrzéseket az után vezették be, hogy huszonnégy óra alatt csak a román-bolgár határon lévő Giurgiu határátkelőnél 18, Romániába belépni akaró teherautó akadt fenn a vámosok szűrőjén. A vámosok azt gyanítják, hogy a járművekben olyan zöldség- és gyümölcsáru volt, amely úgynevezett fantomcégek raktáraiba került volna.

A román hatóságok növelték a teherautók ellenőrzésével foglalkozó vámosok számát, és az átvizsgálás elvégzésére alkalmas technikai felszerelések mennyiségét is a határátlépés gyorsítása érdekében.

Legutóbb február 13-án és 14-én alakult ki hosszabb várakozás a román határon, akkor a szomszédos ország hatóságai a rendkívüli időjárás miatt zárták le az átkelőket a 7,5 tonnánál nagyobb teherautók előtt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről