Az ENSZ szakértői törvénymódosítást kérnek a hajléktalanok védelmében

Vágólapra másolva!
A magyar parlament több ezer hajléktalant potenciális bűnözőként bélyegzett meg a szabálysértési törvénnyel, amelyet ezért módosítani kell - figyelmeztet az ENSZ két emberi jogi szakértője.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ két független emberi jogi szakértője is felszólította Magyarországot, hogy módosítsa a közelmúltban elfogadott törvényeket, amelyek szerintük kriminalizálják a hajléktalanságot, és lehetővé teszik az utcán élők bebörtönzését.

"Bűnügyi szankciók fenyegetik azokat az embereket, akiknek nincs más választásuk, mint az utcán élni" - mondta Magdalena Sepúlveda, az ENSZ szegénységi és emberi jogi különleges jelentéstevője, aki Raquel Rolnikkal, a világszervezet lakhatási különleges jelentéstevőjével közösen adta ki a nyilatkozatot.

Szerintük a magyar parlament több ezer hajléktalant potenciális bűnözőként bélyegzett meg a jogszabállyal, amely ráadásul diszkriminálja is a szegénységben élőket. A hajléktalan embereket nem szabad megfosztani a szabadsághoz, a magánélethez, a személyes biztonsághoz való jogtól csak azért, mert szegények, és nincs hol lakniuk - figyelmeztetnek a szakértők.

A hajléktalanok elzárásáról szóló törvénymódosítást tavaly novemberben szavazta meg a parlament. A szabálysértési törvény módosítása értelmében akár 150 ezer forint pénzbírsággal is büntethetik vagy elzárhatják azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor kapnak rajta, hogy az utcán laknak.

Az ENSZ sajtóközpontjának beszámolója megemlíti, hogy Magyarországon a becslések szerint 30-35 ezer hajléktalan él, közülük nyolcezren Budapesten, ahol mindössze 5500 szabad hely van a hajléktalanszállókon. Beszámolnak arról is, hogy a rendőrség tavaly több száz hajléktalant tiltott ki a belvárosi aluljárókból és közterekről.

A világszervezet szakértői szerint a közpénzeket nem a hajléktalanok üldözésére és büntetésére kellene felhasználni, hanem a megsegítésükre. Hozzátették, hogy a globális gazdasági és pénzügyi válság miatt egyre több ember kerül az utcára Magyarországon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!