Lázár: Tarlós ne csak a markát tartsa

Vágólapra másolva!
Megoldási javaslatokat várnak a BKV ügyében a fővárostól a kormánypártok. A Fidesz-KDNP frakcióülésén a kormány bejelentette, hogy az Országgyűlés hozzájárulását kérik az uniós megállapodáshoz, a  javaslatot pedig nem sokkal később be is nyújtotta Martonyi János külügyminiszter. A Fidesz szerint készek megvitatni az MSZP kampányfinanszírozási törvényjavaslatát. Lázár János elmondta, húsznál kevesebb új egyház lesz.
Vágólapra másolva!

Országgyűlési határozati javaslatot terjeszt pénteken az Országgyűlés elé a kormány, azt javasolva, hogy Magyarország csatlakozzon az új uniós fiskális paktumhoz - jelentette be Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője újságíróknak pénteken a Fidesz-KDNP egri frakcióülése után. Közölte azt is: a kormány kérdéssel fordul az Alkotmánybírósághoz, azt tudakolva, hogy az új EU-s szerződés ratifikálása feles vagy kétharmados többséget követel-e meg a parlamentben. A javaslatot Martonyi János külügyminiszter pénteken be is nyújtotta az Országgyűlésnek. Ebben a kormány hangsúlyozza, hogy a megállapodás nem tartalmaz adóharmonizációra vonatkozó kötelezettségeket, Magyarországnak pedig a szerződésbe foglaltakat csak az euróövezeti csatlakozás után kell alkalmaznia.


Orbán Viktor miniszterelnök interjúja a TV Egernek

A frakcióülés után Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, nem igazak azok a hírek, amelyek szerint Orbán Viktor a magyar kormányt és személyét célzó puccskísérletről beszélt volna Egerben, a Fidesz-KDNP frakcióülésén. Lázár szerint a miniszterelnök az ország sorsával foglalkozott a beszédében.

Tarlóstól azt várják, ne csak tartsa a markát

A Fidesz és a KDNP ötpárti megbeszélést javasol a kampányfinanszírozási, a választási eljárási, valamint a pártok működésére vonatkozó javaslatokról - erősítette meg Lázár János a kormánypárti frakciószövetség egri ülése után pénteken. Lázár azt mondta, a kormánypártok nyitottak arra, hogy megvitassák az MSZP már benyújtott, kampányfinanszírozásról szóló törvényjavaslatát. Ezeket a sarkalatos törvényeket ősszel fogadhatja el az Országgyűlés.

A kormánypártok a BKV ügyében arra kérik Tarlós István főpolgármestert, hogy "ne csak tartsa a markát", hanem álljon elő megoldási javaslatokkal is - mondta Lázár, aki szerint nem javították a frakcióülés hangulatát azok a hírek, amelyek szerint esetleg prémiumokat vesznek fel a BKV-nál. Hozzátette, reméli, ez nem igaz.

Tarlós: A BKV még mindig megmenthető

A főváros vezetése tudomásul veszi Lázár János BKV-val kapcsolatos megjegyzéseit, és elfogadja a tanácsait is, "már csak azért is, mert biztosak vagyunk benne, hogy Lázár János Hódmezővásárhelyen ugyanígy jár el" - írta Tarlós István főpolgármester pénteken a Fidesz frakcióvezetőjének kijelenetéseire reagáló közleményében. Tarlós szerint Budapest az itt befizetett személyi jövedelemadó alapján nem alaptalanul tartja a markát, de azt ígéri, hogy ehhez hozzárakják a saját részüket is. Tarlós takarékoskodást ígért, és azt, hogy még egyszer átvizsgálják a főváros és a cégeinek gazdálkodását, és a legszigorúbb utat követik. "Azután - rövid időn belül - azt kérjük Miniszterelnök Úrtól, döntsük el közösen, tud-e még tovább hátrálni a magyar főváros". Tarlós szerint a BKV "még mindig megmenthető".



A frakcióülésen szóba került a Malév is, Lázár szerint jelenleg nincs olyan megoldás, ami pozitív választ adna arra a kérdésre, hogy lesz-e új nemzeti légitársaság. A frakcióvezető szerint az ülésen "némileg felborzolta a kedélyeket" az, hogy Oszkó Péter volt pénzügyminiszter 2011. április óta a Wizz Air igazgatóságának tagja.

Húsznál kevesebb új egyház lesz

A frakcióülésen Lázár szerint nagy vita volt a járásokról, és "azt is meg kell válaszolni", hogy miért van szükség járásokra. Lázár bejelentette, hogy olyan hulladékgazdálkodási törvénynek kell születnie az Országgyűlésben, amely alapján a hulladékgazdálkodásnak állami vagy közösségi tulajdonban kell lennie. Az önkormányzatok adósságáról szólva közölte: a kormánynak, az önkormányzatoknak és a bankoknak közösen kell megállapodásra jutniuk. Rossz hír lenne a bankrendszernek, ha a kabinet elzárkózna az együttműködéstől - jelezte.

"Első körben" húsz alatt lesz azoknak a vallási közösségeknek a száma, amelyeknek az egyházzá nyilvánítását javasolja a kormányoldal a parlamentnek - mondta Lázár, aki szerint a többiekre sem mondanak nemet. Magyarországon mindenkinek kötelessége a lelkiismereti és vallásszabadság tiszteletben tartása - jelentette ki. Az Országgyűlés vallásügyi bizottsága 10 órakor kezdődött ülésén tárgyalja az új egyházügyi törvény módosítására vonatkozó testületi indítványt.

A KDNP szóvivője törésvonalak nélküli, "repedést sem mutató" munkaülésként jellemezte a Fidesz-KDNP egri évadnyitó frakcióülését. Pálffy István szerint az egységről szólt a tanácskozás, szemben azokkal az online tudósításokkal, amelyek éket próbáltak verni például Orbán Viktor miniszterelnök és Kósa Lajos Fidesz-alelnök közé. Pálffy azt mondta, hogy a kormányfő, illetve a referáló kormánytagok 62 képviselői kérdést, felvetést válaszoltak meg a tanácskozás alatt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!