Hétmilliárdra pereli az MKB Bank a fővárost

A ferencvárosi közraktárak két magmaradt épületét is magába foglaló CET (Central European Time) komplexum
Vágólapra másolva!
A CET-beruházás miatt 25 millió euró - jelenlegi árfolyamon több mint hétmilliárd forint - és kamatai megfizetéséért pert indított az MKB Bank a budapesti önkormányzat ellen a Fővárosi Törvényszéknél.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelentetett közleményében a bank azt írta, hogy a pert a Porto Investment Hungary Kft. által kötött megállapodásban foglalt önkormányzati fizetési kötelezettségvállalás alapján indította meg.

Forrás: MTI/Jászai Csaba
A ferencvárosi közraktárak két magmaradt épületét is magába foglaló CET komplexum

A Porto Investment Hungary Kft. a pesti Duna-parton, a közraktárak helyén indított kulturális célú projekt beruházója. A létesítményt eredetileg 2010 augusztusában kellett volna átadni. Hónapok óta kész van, de a Porto Investment, a kivitelező és az önkormányzat vitája miatt nem lehetett még megnyitni.

A Porto Investment közbeszerzési pályázaton nyerte el a beruházás és a PPP-konstrukcióban 25 évre szóló üzemeltetés jogát. 28,4 millió euró hitelt vett fel az MKB Banktól a 30,8 millió eurós beruházáshoz.

A főváros vezetése 2011 januárjában kezdte vizsgálni a beruházást, egyebek mellett kifogásolva a határidő be nem tartását. Miután a beruházó nem fizette meg a késedelmi kötbért - mondván, vis maior esetek hátráltatták a befejezést -, a főváros lehívta a 3,9 milliós bankgarancia teljes összegét. Ezután a beruházó 2011. augusztus 31-én felmondta a Fővárosi Önkormányzattal kötött szolgáltatási szerződést.

A Fővárosi Közgyűlés tavaly szeptemberben zárt ülésen felhatalmazta Tarlós István főpolgármestert, hogy tegye meg a jogi lépéseket a CET beruházója által felmondott szolgáltatási szerződésből származó kárigény per útján történő érvényesítéséhez.

Február végén a Fővárosi Közgyűlés ismét foglakozott volna az üggyel, de az előterjesztést visszavonták. Az akkori hírek szerint az előterjesztésben azt állt, hogy a CET nem teljesen úgy valósult meg, ahogyan azt a szerződésben vállalta a kivitelező, és az eltérések, hiányosságok "orvoslásáig" a hasznosítás nem lehetséges.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!