Nem sértett uniós pénzügyi érdekeket Jászladány volt polgármestere

Vágólapra másolva!
Jogerősen is felmentették Jászladány volt polgármesterét az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése vádja alól. Dankó István egy 2,5 millió forintos, járdaépítésről szóló számlát adott ki úgy, hogy nem győződött meg róla, valóban elkészült a beruházás.
Vágólapra másolva!

Másodfokon is felmentette Dankó Istvánt, Jászladány volt független polgármesterét a Debreceni Törvényszék az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése kísérletének vádja alól - közölte Makai Gabriella, a korábbi településvezető ügyvédje szerdán.

A vád szerint a jászladányi főtér 55 millió forintos, európai uniós támogatással megvalósult fejlesztésének egyik, 2,5 millió forint értékű részszámlájának (egy járdaépítést igazoló számla) teljesítését Dankó még polgármesterként úgy engedélyezte, hogy az abban szereplő munkát a számla kiadásakor még nem végezték el. Mivel a beruházás 90 százalékos EU-támogatással valósult meg, a kifogásolt összeg 2,2 millió forint volt.

Tavaly októberben az első fokon eljáró Debreceni Városi Bíróság felmentette a vádlottat, mert indoklása szerint Dankó István nem tudhatta, hogy az akkor folyamatban lévő építkezés különböző szakaszai éppen hol tartanak, így azt sem, hogy a számla tartalma mire vonatkozik. A bíróság mindezt büntethetőséget kizáró okként értékelte.

Részben a polgármester ellen folyó büntetőeljárással indokolta tavaly szeptemberben a jászladányi képviselő-testület saját maga feloszlatását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről