Legális lesz a kukázás, tilos a zugfürdőzés

tiltott fürdőzés, gyerekek fürdenek a városligeti tóban
Vágólapra másolva!
Számos ponton módosítaná még hatálybalépése előtt a kormány az új szabálysértési törvényt, így valószínűleg nem lesz tilos a kukázás, de büntetést kell fizetni a tilosban fürdésért. A büntetés vagy elzárás helyett közérdekű munkát választókat buszra ültetné, a visszaeső szabálytalankodókkal pedig akár háromszoros bírságot is fizettetne a kormány.
Vágólapra másolva!

Még hatályba sem lépett, máris számtalan ponton módosítani kívánja a kormány az új szabálysértési törvényt. Bár a tavaly decemberben elfogadott jogszabály csak április 15-én lép hatályba, Pintér Sándor belügyminiszter a múlt szerdán benyújtotta a parlamentnek az ezt - és egy sor más ágazati törvényt - módosító törvénycsomagot.

Bár az indoklás szerint a módosítások zöme "technikai jellegű", a gyakran szabálytalankodó sofőrök számára zsebbevágó lehet a javaslat egyik rendelkezése. Dupla helyszíni bírságot kellene fizetnie annak, aki hat hónapon belül másodszor is olyan szabálysértést követ el, amelyre a kormány rendelete kötelező összegű büntetést ír elő (a fix összegű bírságokról itt olvashat). A harmadik vagy további visszaesés esetén a bírság megtriplázódna.

A törvénymódosítás szövegéből kiderül, hogy egyes rendelkezéseket egyszerűen kifelejtettek a tavaly decemberi, erőltetett tempójú jogalkotás során. A módosítással kerülne bele például a törvénybe, hogy szabálysértésnek számít tiltott helyen fürödni. Ilyen esetekben a javaslat szerint helyszíni bírságot szabhatna ki a közterület-felügyelő, a természetvédelmi őr vagy a halőr is.

Az eredeti jogalkotói szándékkal szemben azonban valószínűleg nem lesz szabálysértés a kukázás. Az Alkotmánybíróság egy önkormányzati rendelet ügyében már megállapította, hogy nem lehet megtiltani és büntetni a kukázást, így a módosító javaslat szerint nem lép majd hatályba az a bekezdés, amely szerint szabálysértést követ el, aki hulladékot vesz ki a kukából.

Külön szabálysértés lenne a "jogosulatlan címhasználat". Ezt az követné el, aki "mások előtt őt meg nem illető címet használ, illetve kitüntetést vagy egyenruhát jogosulatlanul visel". A javaslat külön kiemelné, hogy tilos a Magyar Honvédség egyenruháját vagy annak utánzatát hordani, illetve a vöröskereszt vagy más segélyszervezet logójával visszaélni.

Szabálysértés lenne a "polgári védelmi kötelezettség megsértése" is, vagyis ha valaki annak ellenére nem vesz részt például az árvízi védekezésben, hogy őt korábban kijelölték ilyen feladatra. "Honvédelmi kötelezettség megszegése" néven szabálysértés lenne az is, ha valaki elmulasztja megadni egy esetleges sorozáshoz szükséges adatait a Honvédségnek.

Teljesen átírná a törvény az "élelmiszer minőségének megrontása" szabálysértést, amely eredetileg a nem megfelelő minőségű élelmiszer forgalomba hozását büntette volna. A módosítás szerint azonban a szabálysértés inkább az engedély nélküli előállításra és forgalmazásra vonatkozna, nem a termék minőségére. Külön szabálysértés lehet az engedély nélküli gyógyszerkészítés vagy forgalmazás is.

Az új szabálysértési törvény szerint a hatóságok széles körben alkalmazhatják majd büntetésként a közérdekű munkát. Erről a módosítás a korábbiaknál határozottabban rögzíti, hogy csak olyan elkövetőre lehet kiszabni, aki vállalja ezt, ahelyett, hogy fizetne vagy az elzárást választaná. Nehezítés viszont, hogy a módosítás értelmében nem kellene az elkövető lakóhelyén kijelölni a közérdekű munkát, hanem egyórányi buszozásra is lehetne kötelezni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről