Az abortusztabletta ellen tüntet az Alfa Szövetség

Vágólapra másolva!
A szervezet elnöke azt állítja, hogy a május 23-i tüntetésen figyelmeztetni akarnak mindenkit, hogy az abortusztablettának is súlyos kockázatai vannak.
Vágólapra másolva!

Tüntetést szervez az Alfa Szövetség az abortusztabletta bevezetése ellen május 23-ára - írja a Magyar Nemzet. A demonstrációt az egészségügyért felelős államtitkárság budapesti, Arany János utcai székháza elé szervezik. A megmozduláson, amely a Ne vedd be a hazugságot! címet viseli, felszólal többek között Csókay András idegsebész és Jobbágyi Gábor jogászprofesszor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője.

Téglásy Imre, az Alfa Szövetség elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta: szerintük nem igazolható, hogy az abortusztablettás magzatelhajtásnál sokkal kisebb a szövődmények esélye, mint a műtéti eljárásnál. Ezért szeretnének figyelmeztetni mindenkit, hogy az abortusztablettának is súlyos kockázatai vannak, amelyeket Téglásy Imre szerint sokszor elhallgatnak. Hozzátette: a politikusoknak el kell számolniuk azzal, hogy "fű alatt" intézték a szer hazai engedélyeztetését, anélkül, hogy társadalmi vitát folytattak volna a kérdésről.

Az abortusztablettát - amelyet az Egészségügyi Világszervezet a terhességmegszakítás biztonságos módszereként ajánl a várandósság 10. hetéig, illetve egészségügyi indok alapján a 12-22. hét között - számos országban alkalmazzák, például Ausztriában és Svédországban is.

A készítményt - amely műtét nélkül teszi lehetővé a terhességmegszakítást - csak felügyelet mellett, intézményi körülmények között lehet alkalmazni, patikában nem lehet majd kapni. A tabletta előnye, hogy jóval kevésbé terheli meg a nők szervezetét, mint az abortusz, hátránya pedig az, hogy akár hetekig tartó vérzéssel és fájdalommal jár.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről