Közbeszerzési hibák miatt nem fizetnek a badacsonyi kilátóért

Vágólapra másolva!
Az uniós projektekben közreműködő VÁTI szabálytalansági eljárást indíott, mert szerinte badacsonytomaji önkormányzat több ponton megsértette a közbeszerzési törvényt a kilátó kivitelezője. A százmillió forintos kilátót építő cég azonban a pénzét követeli és addig nem nyitja meg a 18 méter magas látványosságot, amíg nem kapja meg a pénzét.
Vágólapra másolva!

A badacsonytomaji önkormányzat több ponton megsértette a közbeszerzési törvényt az uniós támogatással megvalósult kilátóberuházás során az ügyben indított vizsgálat eredménye szerint - közölte a VÁTI Nonprofit Kft., hozzátéve: az eljárás lezárása után a kifizetési kérelmeket a társaság jóváhagyta, az összeg átutalásához a kivitelezőnek még igazolnia kell, hogy nincs köztartozása.

A Badacsony hegy legmagasabb pontján található, 18 méter magas Kisfaludy-kilátó megépítéséhez Badacsonytomaj önkormányzata uniós pályázaton 83 millió forint támogatást nyert el, a beruházás teljes költsége mintegy bruttó százmillió forint volt. A kivitelező azonban lezárta a fél éve átadott badacsonyi kilátót, mivel azóta sem kapta meg az elvégzett munka ellenértékét.

Az uniós projektekben közreműködő VÁTI Nonprofit Kft. közölte: szabálytalansági eljárást indítottak az ügyben, és a vizsgálat eredménye szerint a kedvezményezett badacsonytomaji önkormányzat több ponton megsértette a közbeszerzési törvényt. Ugyanakkor, mint írták, a megállapított közbeszerzési hibák nem okozták az Európai Unió és a nemzeti költségvetés pénzügyi érdekeinek sérelmét, és az eljárás eredményét a kedvezményezett önkormányzat sem vitatta.

A kilátót felépítő cég vezetője viszont azt mondta, addig nem nyitják meg a badacsonyi kilátót a turisták előtt, amíg nem kapják meg a pénzüket. A kilátót még tavaly novemberben adták át, az önkormányzati részt már kifizették a kivitelezőnek, de a cég állítása szerint tavaly augusztus óta várja az uniós projektekben közreműködő VÁTI-tól a teljes összeget.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!