Vágólapra másolva!
Az Örmény Tudományos Akadémia (NAS) felfüggeszti kapcsolatait a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA) amiatt, hogy a magyar hatóságok kiadták Azerbajdzsánnak az örmény tiszttársa meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Ramil Safarov azeri katonatisztet. Az MTA reméli, hogy minél előbb folytatódik a két ország közötti baráti szellemű tudományos együttműködés.
Vágólapra másolva!

Az EU- és NATO-tagállam Magyarország hatóságainak és Azerbajdzsánnak a megegyezése sokkolta és mélységesen felháborította az örmény tudósokat - idézte a közleményt az Armenia News hírportál. A NAS a magyar tudósokhoz fordulva reményét fejezte ki, hogy "hallatják hangjukat a hatóságoknál, elítélik és helytelenítik az ügyletet".

A Magyar Tudományos Akadémia reméli, hogy az örmény akadémia döntése a kapcsolatok felfüggesztéséről rövid időre szól, és tudományos együttműködésüket mihamarabb "a korábbi baráti szellemben" folytathatják - közölte az akadémia titkársága kedden.

"Örmény tudóstársaink helyzetét megértve és velük együtt érezve sajnálattal vesszük tudomásul" a hírt - olvasható a közleményben. Az MTA szerint Ramil Safarov kiadása Azerbajdzsánnak jogi, politikai és lelkiismereti kérdés. A körülmények jogi szempontjait nemzetközi jogászok részletesen elemezték a sajtóban is, politikai nyilatkozatot pedig - ahogyan korábban sem - az Akadémia nem tesz - írták. Úgy fogalmaztak: a lelkiismereti megnyilvánulás "mindenkinek személyes ügye, amelyet az MTA tagjai mind a magyar hatóságok, mind örmény tudóstársaik irányába egyénileg tesznek meg".

Magyarország augusztus 31-én adta ki Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot, aki életfogytiglani börtönbüntetését töltötte, mert 2004-ben álmában megölte örmény katonatársát. Hazatérésekor Bakuban hősként fogadták, Ilham Alijev államfő azonnal elnöki kegyelemben részesítette.

Az azeri baltás gyilkos kiadatásáról és az emiatt keletkezett diplomáciai konfliktusról szóló összes cikkünket itt olvashatja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!