Már vizsgálják Strasbourgban a magyar egyháztörvényt

Vágólapra másolva!
Az Index úgy tudja, hogy a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság már elküldte kérdéseit a magyar kormánynak.
Vágólapra másolva!

Megküldte a magyar kormánynak kérdéseit a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság az egyházi törvénnyel kapcsolatos panaszok ügyében, ezzel elkezdődött az egyházi státus szűkítésének vizsgálata - írta az Index szerdán. A portál kifejti, hogy - miután több vallási szervezet bepanaszolta a strasbourgi Emberi Jogi Bíróságon - többek között arra a kérdésre kell válaszolnia a kormánynak, sérült-e a kisegyházak szabad vallásgyakorláshoz való joga az egyházak számának csökkentése miatt.

Az egyházi ügyekért felelős államtitkárság délután kiadott közleménye szerint a kormánynak január 23-ig kell válaszolnia a felmerült kérdésekre, de az MTI-nek küldött közlemény szerint a kérdések még nem futottak be a minisztériumhoz.

Az Index információi szerint összesen 17, egyházi státusától megfosztott szervezet kezdeményezett eljárást a tavaly decemberben elfogadott új egyházi szabályozással kapcsolatban. Az Emberi Jogi Bíróság a panaszok egyesítése után a napokban küldte meg az ügyre vonatkozó kérdéseit a kormánynak.

A magyarországi egyházak 300 feletti számát 14-re csökkentő, a "lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek, vallási közösségek jogállásáról" szóló törvény több problémát okozott a kormánynak és a parlamentnek. Tavaly decemberben megsemmisítette az Alkotmánybíróság, ezért az év vége előtt rendkívüli ülésen kellett újra tárgyaltatni és elfogadtatni a rendelkezést az Országgyűlésben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!