Letaszították Wangot és Chent a magyar adóslista csúcsáról

Vágólapra másolva!
A korábban legtöbb adóval tartozó ázsiai férfiak eltűntek a NAV októberi adóslistájáról, egy üllői nő viszont közel nyolcszorosan túlszárnyalta őket. Megjelent a legújabb lista a legnagyobb magyar adókerülőkről.
Vágólapra másolva!

Ismét közzétették a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által összeállított negyedéves adóslistát. A NAV a harmadik negyedévben 117 adózónál állapított meg jelentős összegű adóhiányt, a lista élére ezúttal egy üllői lakhelyű magánszemély került.

A NAV negyedévente teszi közzé azoknak a csőd- vagy felszámolási eljárás alatt nem álló adóalanyoknak a listáját, akiknél magánszemélyek esetében 10 millió, más adózók esetében 100 millió forintot meghaladó adóhiányt állapított meg.

Az MTI összesítése szerint a legnagyobb adósok jelenleg több mint 23,1 milliárd forintnyi adóhátralékkal tartoznak az államnak, amihez közel 18,9 milliárd forint adóbírság és késedelmi pótlék is társul. A nagy adósok közül 53 magánszemély, illetve egyéni vállalkozó, a többi társaság.

Lekörözték Wangot és Chent

A harmadik negyedévre jelentősen átalakult a legnagyobb adósok listája. Idén áprilisban még két ázsiai személy vezette a listát, áprilisban Wang Sheng Qiang és Chen Wen Min, a jogkövetkezményeket is beleértve egyenként 450,2 millió forinttal tartozott (arról a listáról itt olvashat bővebben). A két név még egy június végi adóslistán is szerepelt, az októberi toplistában azonban már nyoma sincs.

Az új csúcstartók azonban jócskán lepipálták az eddigieket: a harmadik negyedévben a legnagyobb adóhiányt az üllői lakhelyű Horváth Mónika Zsuzsannánál állapították meg, aki közel 1,893 milliárd forinttal tartozik. Az elmaradás miatt kiszabott bírsággal együtt az ő tartozása 3,51 milliárd forintot tesz ki, ami majdnem nyolcszorosa a tavaszi csúcstartókénak.

Horváthot a listán cégek követik. Majdnem ugyanannyi, 1,891 milliárd forint adóhiányt tártak fel a kecskeméti EXTRA-BUSINES Kereskedelmi Kft.-nél, amelynek adószámát felfüggesztették; a cég tartozása a bírságokkal együtt mintegy 3,63 milliárd forintra rúg. A lista harmadik helyezettje a budapesti székhelyű AGRIA MEAT Húskereskedő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 1,32 milliárd - a jogkövetkezményekkel együtt 2,45 milliárd - forinttal.

Sokan eltűntek

A korábbi adóslistákhoz képest nagyon sok nagy adókerülő hiányzik a mostaniról, eltűnt sok olyan híresség is, aki korábban rendszeresen szerepelt. Ennek az egyik oka az lehet, hogy az októberi listán csak olyan cégek szerepelnek, amelyek nem állnak csőd vagy felszámolás alatt. A magánszemélyek esetében viszont csak akkor lehetett lekerülni a listáról, ha határidőre kifizették adósságukat.

A cégek közül most összesen kilenc adózónál állapítottak meg 500 millió forint feletti adóhiányt, s a jogkövetkezményeket is figyelembe véve közülük többel szemben milliárdos követelése van az adóhatóságnak.

A magánszemélyek közül a már említett üllői adózó mellett még ketten "dicsekedhetnek" 100 millió forint feletti adóhiánnyal: a budapesti illetékességű Kelemen János, akinél közel 245 milliós adóhiányt tártak fel (ehhez 241 millió forint jogkövetkezmény kapcsolódik), valamint az ugyancsak budapesti Berky Gyula, akinek az adóhiánya közel 205 millió forint (a jogkövetkezmény összege mintegy 191 millió forint).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről