Vágólapra másolva!
Kajászón 285 hektárnyi rendkívül jó minőségű szántót szerzett az agrártárca volt államtitkárának a szomszédja - írja a Blikk. A helyiek felháborodtak a pályázati döntésen.
Vágólapra másolva!

Két államtitkár szomszédja is nyert az állami földpályázatokon - írja a Blikk. A lap úgy tudja, hogy Kajászón Kiss Árpád nádarató 285 hektárnyi rendkívül jó minőségű szántót szerzett. A mezőgazdasági tapasztalatokkal nem rendelkező kápolnásnyéki vállalkozó annak a Farkas Imrének a szomszédja, aki a pályázat elbírálásakor az agrártárcánál volt államtitkár.

Farkas nyáron a fejlesztési tárcához igazolt ugyan, most is ott államtitkár, de maradt a Birtokpolitikai Tanács elnöke. Ennek a testületnek kellett döntenie a 100 hektárnál nagyobb állami földterületek egyedi hasznosításáról. Vagyis Farkas így tudhatott szomszédja sikeréről - írja a Blikk. Farkas ugyanakkor a lapnak azt mondta: nem szomszédok Kiss Árpáddal. Ennek azonban a lap szerint ellentmond, hogy a Kiss háza melletti telken az ő családjának a panziója áll. Ráadásul a környékbeliek szerint a közelmúltban Farkasék ötven méterrel arrébb új házat is építettek, és odaköltöztek. A Blikk szerint ezeket az információkat a cégnyilvántartás is igazolja. Az államtitkár feleségének és lányának vállalkozását az új házban jegyezték be, de telephelyként a panzió is szerepel.

Azt az államtitkár elismerte, hogy jó viszonyban van Kiss Árpáddal, gyerekeik egy iskolába járnak, de nem tudott a pályázatról.

A földpályázatokon hoppon maradt kajászói gazdák szerint viszont a nyertesnek nincs gazdálkodói tapasztalata, az aranykalászos gazdának járó oklevelet pár hét alatt is meg lehet szerezni. Egyébként ilyen képesítése van annak a borsodi hölgynek is, akinek 246 hektárt ítéltek oda, ennek ellenére ma is műkörmösként dolgozik.

A helyiek annyira felháborodtak Kiss győzelmén, hogy három hete tiltakozásul felszántották a terület egy részét, mondván, az őket illetné. Az újdonsült birtokosnak ugyanis gépei sincsenek, a földjeit egy gárdonyi gazda, Dörömbözi József műveli. A szálak a Blikk szerint itt érnek össze: Dörömbözi szomszédja L. Simon László kulturális államtitkár. Dörömbözi is nyert 66 hektárnyi szántót Seregélyesen, és egy bizottsági ülésen maga L. Simon is elismerte, hogy a győztes termelő szomszédja. Sőt a két férfi ugyanannak a velencei borlovagrendnek a tagja. A Blikk forrásai azt elismerték, hogy Dörömbözi - ellentétben a műkörmösökkel és politikusrokonokkal - ért a gazdálkodáshoz.

L. Simon László szombat délután közleményben reagált a Blikk állításaira. Ebben azt írta, hogy Dörömbözi József nem a szomszédja, és cáfolta azt is, hogy korábban ezt állította volna. Azt ugyanakkor elismerte, hogy jól ismeri Dörömbözit, és tisztességes gazdálkodónak tartja. Azt is megemlítette, hogy Dörömbözi pályázatának elbírálásakkor még nem volt államtitkár.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről