Vágólapra másolva!
További változtatásokat sürget a magyar médiaszabályozásban Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális ügyekben, illetve médiakérdésekben is illetékes alelnöke. Kroes, akit hétfőn hallgatott meg az Európai Parlament kulturális bizottsága, az ülés után blogbejegyzésben fejtette ki ezzel kapcsolatos álláspontját.
Vágólapra másolva!

A biztos szükségesnek tartja, hogy magyar részről azonnal biztosítsák a médiatanács "igazi függetlenségét", tegyenek intézkedéseket "a médiatanács kezében levő túlzott hatalomkoncentráció csökkentésére", és biztosítsák jobban a közpénzekből finanszírozott média "ténylegesen független működését".

"Üdvözlöm azokat a változtatásokat, amelyeket már javasoltak vagy meg is tettek Magyarországon a médiaszabályozást illetően. Ezek a változtatások azonban nem adnak választ az összes fennmaradó lényegi aggodalmamra. Aggályaim továbbra is súlyosak, és azt várom Magyarországtól, hogy ne csak folytassa a párbeszédet az Európa Tanáccsal, hanem sürgősen cselekedjen is" - írta blogbejegyzésében az uniós biztos.

Úgy vélekedett, hogy ez lényeges lenne a magyar demokrácia számára, valamint abból a szempontból is, hogy biztosítsák Magyarországon a szilárd politikai légkört, a biztonságos befektetői környezetet. "Ezek az értékek és feltételek veszélyben vannak, ha nem garantált a jogállamiság és az információhoz való hozzájutás. A híradásokat nem szabad cenzúrázni vagy kormányzati lépésekkel ellenőrizni" - hangsúlyozta Neelie Kroes.

Blogbejegyzésében az uniós politikus felvetette a Klubrádió ügyét is, szerinte a Médiatanácsnak újra át kellene gondolnia a rádiófrekvenciák odaítélésével kapcsolatos gyakorlatát. Szerinte amikor a Médiatanács megkérdőjelezi a bírósági ítéletek következetességét, akkor a jogállamiságot kérdőjelezi meg. "Ez súlyos ügy, amely túlmutat a Klubrádió bizonytalan helyzetén. Ez a józan ész megsértése" - vélekedett Kroes.

"Függetlenül attól, ki mit gondol a rádió által szolgáltatott tartalomról, a Klubrádió fontos fóruma a magyarországi ellenzéki hangoknak. A bíróság elutasította a Médiatanács azon cselekményeit, amelyek gyakorlatilag lehetetlenné tennék a Klubrádió tevékenységét, és most már ideje előre lépni" - fogalmazott a biztos, aki szerint "itt az ideje, hogy a Médiatanács és a magyar kormány kijuttassa a veszélyhelyzetből a médiapluralizmust és -szabadságot".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről