A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kevesebb lesz a magyar az Európai Parlamentben

Vágólapra másolva!
Legjobb esetben egy, de még akár az is lehet, hogy kettő képviselői helyet veszít 2014-től Magyarország az Európai Parlamentben - írja a BruxInfo.
Vágólapra másolva!

Újraosztják a helyeket az Európai Parlamentben, ezért 2014-től 22 helyett legfeljebb 21 képviselője lehet Magyarországnak. Az újraosztás oka Horvátország csatlakozása és több átmeneti rendelkezés megszűnése - olvasható a BruxInfo oldalán.

Horvátország 2013. július 1-től lesz tagja az Európai Uniónak, ezért a parlamentben helyet kell szorítani a népessége alapján előírt 12 képviselőnek. A legkevesebb, hat képviselővel rendelkező országoknál (Ciprus, Málta, Észtország, Luxemburg) a szabályok szerint nem lehet csökkenteni, továbbá a csökkentést arányosan kell végrehajtani, figyelembe véve az utóbbi évek demográfiai változásait.

A helyek újraosztásának további oka, hogy 2014-ben lejár az a rendelkezés, amely engedélyezte, hogy Németország 96 helyett 99 képviselőt küldjön az EP-be. Megszűnik az a rendelkezés is, amely lehetővé tette az Európai Parlament kibővítését 251 főről 254 főre.

Az újraosztásról az EP-választások előtt dönt majd az Európai Tanács, de az Európai Parlament már most előkészíti a javaslatát. A vélemény készítői szerint összesen 12 országtól vennének el 1-1 helyet, köztük Magyarországtól és az újonnan csatlakozó Horvátországtól is.

Több tagország, köztük Svédország ugyanakkor kihasználná az alkalmat, hogy népességgel arányos korrekciókat hajtson végre. 2014 után a svédek is csak 19 helyet kapnának a korábbi 20 helyett. Marita Ulvskog szocialista EP-képviselő szerint inkább Magyarországnak kellene 20-ra csökkenteni a képviselői számát, mert csak félmillióval több lakosa van, mint Svédországnak. A politikus szerint Ausztria esetében is indokolt a csökkentés, ugyanis egymillióval kevesebben élnek Ausztriában, mint Svédországban.

A BruxInfo értesülései szerint Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető is Magyarország helyeit csökkentené, míg más képviselők az osztrákoktól vennének el egy helyet. Schöpflin György néppárti EP-képviselő szerint tartani kell azt az alapelvet, hogy egy ország egy képviselőnél többet nem veszíthet. Schöpflin a BruxInfonak azt mondta, hogy a svéd kérés indokolt, de azt nem lehet csak Magyarország kárára végrehajtani. A képviselő elismerte, hogy a lakosság tízmillió alá történő csökkenésének biztos van hatása, és azt mondta, hogy "a jelenlegi rendszerben talán tényleg túlképviselve vagyunk".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!