Kirúgják a szabályszegő közmunkásokat

Vágólapra másolva!
Jönnek a közfoglalkoztatás szempontjából kiemelt települések, a jogszabályok ellen vétőket kirakják a közmunkaprogramokból, sokan pedig iskolai kiskertekben dolgoznak majd azon, hogy a menzák saját, friss zöldséggel főzzenek - ez olvasható ki a legújabb kormányhatározatból.
Vágólapra másolva!

Kizárnák a közfoglalkoztatásból azokat, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követnek el, és jönnek a "közfoglalkoztatás szempontjából kiemelt" települések - ezt tartalmazza a Magyar Közlönyben olvasható kormányhatározat. A jogszabály-módosítás tervezetét február 15-ig, azaz jövő hét péntekig kell elkészítenie a Belügyminisztériumnak. A határozat úgy fogalmaz, hogy "a részvétel feltételeként határozzák meg a bűncselekmények és szabálysértések elkerülését", de azt nem tudni, hogy milyen fokú, típusú szabálysértés, illetve bűncselekmény lesz majd kizáró ok.

Közfoglalkoztatás szempontjából kiemelt településnek azok számítanak majd, amelyek "a társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból elmaradott, illetve az országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliséggel sújtott települések jegyzékéről szóló" kormányrendeletben, valamint a "kedvezményezett térségek besorolásáról" szóló rendeletben szerepelnek.

A határozat szerint az idén a közfoglalkoztatás fő célja 2013-ban az, hogy a megváltozott munkaképességűeket, hajléktalanokat, menekülteket, roma nemzetiségű álláskeresőket foglalkoztassák, emellett helyben megtermelt termények felhasználásával segítsék a közétkeztetés minőségének javítását, hogy ezzel önellátók, önfenntartók legyenek a települések. További szándék, hogy az eddiginél jobban bevonják a közfoglalkoztatottakat "területi vízrendezési, vízkár elhárítási és mezőgazdasági vízhasznosítási feladatokba".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!