Négy országban állnak sorban a kamionok a hó miatt

Vágólapra másolva!
Már a cseh-szlovák határon sem engedik át a Magyarország felé tartó kamionokat. A magyar határátkelőket is lezárták előttük, mivel Magyarországról Szlovéniába onnan meg Olaszországba nem engedik át őket a hóhelyzet miatt. Kedd reggelre csak Zala és Vas megyében nyolcszáz kamion vesztegelt, de a szlovén, sőt a szlovák pihenők is tele vannak járművekkel. Ez még napokig így lehet, már szervezik az utasok ellátását.
Vágólapra másolva!

Kedd délelőtt lezárták a cseh-szlovák határátkelőt a Brünn-Pozsony autópályán (D2) a Magyarországra tartó a 3,5 tonnánál nehezebb kamionok előtt. A cseh közúti igazgatóság (RSD) szerint az intézkedés legalább a kora délutáni órákig, de az sem kizárt, hogy kedden egész nap érvényben marad. A lépést azzal indokolták, hogy Magyarországon az intenzív havazás miatt súlyos közlekedési gondok vannak, Szlovákiában pedig már megtelt az autópálya melletti összes parkolóhely. A határátkelő előtt több kilométer hosszan vesztegelnek a kamionok.

A prágai közszolgálati televízió azt jelentette, hogy az intézkedésre a szlovák rendőrség kérte cseh partnereit. Csehország területének nagyobbik részen, különösen Dél-Morvaországban, szintén erősen havazik, az utak nagyon síkosak. Súlyos zavarok vannak a közúti közlekedésben, és a reggeli, délelőtti órákban sok baleset történt halálos áldozatokkal, sérülésekkel. A meteorológiai előrejelzések szerint egész nap intenzív havazásra kell számítani.

Lezárt határok

A magyar-szlovén határon reggel tovább szigorították a kamionforgalom korlátozását az olaszországi rendkívüli hóhelyzet miatt, és már a szlovén rendszámú vagy Szlovéniába árut szállító teherjárműveket sem engedik át - közölte Egri Gyula, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője kedden. Ezt a korlátozást aztán kedden késő délelőtt Tornyiszentmiklósnál és Rédicsnél bizonytalan időre feloldották, de egyelőre csak a szlovén rendszámú kamionok léphetik át a határt - írta a rendőrség honlapja.

Reggel nyolc órától Győr-Moson-Sopron megye mind az öt közúti határátkelőjén korlátozzák a kamionforgalmat - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyelete. A várhatóan elhúzódó intenzív havazás és a hófúvások valószínűsége miatt a megyei védelmi bizottság úgy határozott, hogy Rajkánál, Hegyeshalomnál, Vámosszabadinál, Sopronnál és Kópházánál sem léphetnek be az országba a Szlovéniába, Olaszországba tartó, 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek.

180 kamion a leállósávban

Kedd reggelre már csaknem nyolcszáz kamion vesztegelt emiatt Zala megyében, elsősorban Rédics térségében, a 86-os úton, az M70-es autóúton és az M7-es autópályán lévő pihenőhelyeken és benzinkutakon. Száznyolcvan jármű az M7-es autópálya Nagykanizsa-Eszteregnye közötti szakaszán, a leállósávban áll.

Forrás: MTI/Varga György
Kamionok vesztegelnek a magyar-szlovén határon az M7-es autópálya Nagykanizsa-Eszteregnye közötti szakaszán

Rigó Csaba kormánymegbízott, a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke összehívta a nagykanizsai és a letenyei járási védelmi bizottságot annak érdekében, hogy a várhatóan legalább két napig fennálló forgalomkorlátozás időtartama alatt megszervezzék a várakozó járművek utasainak ellátását.

A zalai katasztrófavédelem a honlapján beszámolt arról is, hogy nem sokkal fél hét után a Sárhida és Gellénháza közötti összekötő úton egy tehergépkocsi keresztbefordult, és elakadt egy autóbusz is, amelyen 17-en utaztak. Korábban a Zalaegerszeget északról elkerülő úton egy személygépkocsi vált mozgásképtelenné a hóban, a 74-es úton, Barnakpusztánál pedig egy parkettát szállító kamion csúszott az árokba.

Útszűkületek

Vas megyében a 86-os és a 860-as út mentén is rengeteg Szlovéniába tartó kamion állt félre, így Vátnál és Körmendnél jelentős útszűkületeket okoznak - közölte kedden reggel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője. A szlovén hatóságok a 7,5 tonnásnál nagyobb tehergépjárművek forgalmát korlátozták, a Szlovéniába és Olaszországba tartó kamionokat már a magyar-osztrák és a magyar-szlovák határállomásokon próbálják félreállítani, a magyar-szlovák határon Rajka, Vámosszabadi és Komárom felől érkezőket pedig már be sem engedik Magyarországra. A korlátozások a személyautók forgalmát nem érintik.

Győrben és Sopronban, valamint Sopron körzetében öt-tízperces késéssel kell számolniuk a megyei buszvonalakon utazóknak - közölte a Kisalföld Volán kedd délelőtt. Mosonmagyaróvár térségében több járat is 10-15 perces csúszással érte el célállomását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről