Szlovák újságíró verte át Áder Jánost

Vágólapra másolva!
Egy szlovák újságíró Ivan Gasparovic szlovák államfőnek adta ki magát telefonban Áder János titkárságának, így tudott beszélni a köztársasági elnökkel. Az újságíró csak tesztelni akarta, könnyű-e elérni Áder Jánost.
Vágólapra másolva!

Egy szlovák újságíró verte át Áder János köztársasági elnököt és hivatalát, amelyről a Novy Cas című napilap kétoldalas cikkben számolt be csütörtöki számában - írja a Blikk online kiadása. Az angolul beszélő újságíró február 5-én telefonon jelentkezett a Sándor-palota titkárságán, és a szlovák államfő, Ivan Gasparovic munkatársának adta ki magát, azt állítva, hogy maga Gasparovic akar beszélni Áderral.

Megadott egy telefonszámot, és 6-án délelőtt 10 órakor kért visszahívást. Áder titkársága a kért időpontban visszahívta a megadott számot, az újságíró a saját nevét mondta be, a titkárnő jelezte, hogy Áder János titkárságáról telefonál, s kérte a másik felet, hogy kapcsolja Gasparovicot. A férfi úgy tett, mintha a vonal túloldalán a politikus venné át a telefont, ami után a Köztársasági Elnöki Hivatal
is kapcsolta Áder Jánost - írja a Blikk.

A szlovák lap tudósítása szerint az angolul beszélő ál-Gasparovic a köszönés után először a szokásos "hogy van?" kérdést tette fel, amelyre Áder ugyancsak angolul azt felelte, hogy köszöni jól, s ő is köszöntötte elnökkollégáját. Ezután az újságíró felfedte magát, mondván, hogy ő csupán tesztelni akarta az elnöki tikárságot, hogy mennyire könnyű telefonvégre kapni a magyar elnököt.

A közel háromperces telefonbeszélgetés végén Áder azt mondta, hogy ez nem az ő, hanem a kollégái felelőssége, mivel ők szervezik az interjúit és a találkozóit, majd elköszönt, és letette a telefont. A szlovák lap cikke szerint a lap újságírói más elnököket is leteszteltek, egyebek között a lengyel államfőt, Bronislaw Komorowskit is, ám vele az egyeztetés után sem tudtak beszélni.

Nincs protokoll ilyen helyzetekre

A Blikk Áder János hivatalánál érdeklődött, megfelel-e a valóságnak a szlovák lap cikke. - Az Ivan Gasparovic titkáraként bemutatkozó telefonáló azt mondta: a szlovák államfő magánjellegű témában szeretne telefonon beszélni Áder Jánossal - mondta a Blikknek Altorjai Anita, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója. - Két ország államfője és közvetlen munkatársai között olyan a bizalmi viszony, hogy senki nem feltételezi a másik részéről, hogy személye vagy hivatala nem az, akinek, aminek kiadja magát. Ezért nincs sem biztonsági, sem diplomáciai protokoll arra, hogy két államfő telefonbeszélgetése előtt milyen teendőket szükséges elvégezni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!