Mindenki Pintér Sándort akarja a parlamentben

Titkosszolgálat, ügynök, totális megfigyelés, magyar FBI, Pintér Sádor
Vágólapra másolva!
Hosszú napra készülhet Pintér Sándor, ha bemegy a parlamentbe hétfőn. Nemcsak az előző napok katasztrófahelyzete miatt emlegeti majd sokszor az ellenzék, az interpellációk és a kérdések többségét is neki címezték. A Fidesz újabb rezsicsökkentési javaslattal próbálja a kormány pozitív intézkedéseire irányítani a figyelmet, miközben a költségvetés újabb módosításáról és a Gárdonyi Géza-emléknap bevezetéséről is tárgyalnak a képviselők. Szanyi Tibor a hatalom kalapácsáról, egy jobbikos az etikus internetszolgáltatókról fog beszélni. A hét parlamenti legjei.
Vágólapra másolva!

A legtöbbször megszólított ember

Pintér Sándornak várhatóan hosszú napja lesz, ha hétfőn bemegy a parlamentbe. Napirend előtt az ellenzéki pártok szinte biztosan a március 15-i katasztrófahelyzetről és a belügyminiszter felelősségéről fognak beszélni, azon se lepődnénk meg, ha maga Pintér is - akitől jelentést rendelt Orbán Viktor - napirend előtti felszólalásra jelentkezne. A belügyminiszter vagy államtitkára viszont ezután sem dőlhet hátra: rengeteg interpellációra és kérdésre kell válaszolnia. A jobbikos Mirkóczki Ádám ("Valóban büntetés a büntetés?"), a szocialista Harangozó Tamás ("Mi jó fizetséget fogunk adni a munkájukért"), az MSZP-s Tóth József ("Mi a célja Kormánynak a közterület-felügyeletekkel?"), illetve a szintén szocialista Juhász Ferenc is ("Miért nincs körzeti megbízott Gávavencsellőn?") mind-mind a belügyminisztert kérdezi.

A legnagyobb kalapács

Az MSZP-s Szanyi Tibor szintén a belügyminisztert interpellálja. Amiatt tárgyaljuk mégis külön, mert kérdésében páratlan költőiséggel fogalmazza meg, mennyire agresszívnak is tartja a kormányt: "Fiatalok, szegények, nők a hatalom kalapácsa alatt".

A legnagyobb propaganda

A Fidesz ezen a héten napirenden tartja a rezsicsökkentést, ugyanis ismét módosítanak egy erről szóló törvényjavaslatot. A parlament a múlt héten két jogszabályt is hozott a fogyasztói áram- és gázár mérséklésének érvényesítésére, a képviselők ezúttal a víz-, a csatorna- és a szemétszállítási díj csökkentéséről kezdenek tárgyalni. Az előterjesztés szerint július 1-jével 10 százalékkal kell mérsékelni ezeket a díjakat is.

A legtöbbször módosított költségvetés

Giró-Szász András kormányszóvivő január végén stabilnak nevezte az idei költségvetést. Még csak március közepe van, de immár harmadszorra módosítja a parlament ezt stabil büdzsét. Az előző két módosításra az E.ON felvásárlásával kapcsolatos állami garanciák miatt volt szükség, a mostani, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által benyújtott javaslat azonban érdemi változtatásokat is tartalmaz. Varga a költségvetés hiányát 871,334 milliárdra forintra növeli. Ez nagyjából 30 milliárddal, 0,1 százalékkal több, mint az eredetileg tervezett. Az indoklás szerint az önkormányzatok adósságának átvállalása miatt van szükség a módosításra, "a központi és az önkormányzati alrendszer közötti pénzmozgásról van szó", vagyis ettől nem emelkedik az államadósság.

A legnagyobb lobbista

A fideszes Gyopáros Alpár érzi, hogy egyre jobban közelednek a választások. Így aztán a csornai képviselő mindent megtesz azért, hogy az a fránya csornai elkerülő út megépüljön. A nemzeti fejlesztési miniszternél tehát kérdés formájában lobbizik: "Mikorra fog elkészülni a csornai elkerülő út és az M85-ös gyorsforgalmi út Csorna-Enese és Enese-Győr közötti szakasza?". Fónagy János államtitkár ilyenkor meg szokta nyugtatni a fideszes képviselőtársait, hogy nemsokára, és nyilván most is pontosan ez fog történni.

A legetikusabb képviselő

A jobbikos Németh Zsolt etikus keretek közé szorítaná az internetszolgáltatókat. Nyilván kiderül a hétfői kérdéséből, hogy ez pontosan mit jelent, mert egy elég hosszú, ingyenes internet-előfizetést is felvető kérdést tesz fel a fejlesztési miniszternek: "Hogyan kívánják segíteni a mobilinternet elterjedését hazánkban, illetve hogyan kívánják megfelelő, etikus keretek közé zárni az internetszolgáltatókat? Harmadrészt pedig: miért nem a tehetséges magyar fiatalokat segítik ingyenes számítógépekkel, internet előfizetéssel?".

A legújabb emléknap

Kedden kezdődik a vita a Gárdonyi Géza-emléknap kijelöléséről. Fideszes képviselők határozati javaslatukban azt kezdeményezik, hogy a parlament az író születésének 150. évfordulója alkalmából október 17-ét, az egri vár védőinek a török seregek felett aratott győzelme napját jelölje ki emléknapnak. Nyitrai Zsolt és L. Simon László fejében már meg is született az ötlet, hogyan kell ünnepelni az emléknapot: az iskolákban Gárdonyi Géza Egri csillagok című művével kell foglalkozni, és így kell majd emlékezni az íróra és a magyar történelem kiemelkedő eseményére.

Ami lesz még - az üzemanyag megjelölése és 28 kórház átalakítása

A képviselők hétfőn szavaznak arról, hogy az eddig kizárólag készletezéssel foglalkozó Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség a jövőben megjelölje az üzemanyagokat, és így ellenőrizze a kőolajtermékek belföldi felhasználását. Emellett a képviselők szavaznak huszonnyolc, jelenleg gazdasági társaságként működő kórház költségvetési intézménnyé alakításáról, ami azt jelenti, hogy az itt dolgozók közalkalmazottak lesznek. A képviselők hétfőn ismét vitázhatnak Pintér Sándor indítványáról, amely három hónapra kizárná a közfoglalkoztatásból azokat az álláskeresőket, akiknek gyermeke lóg az iskolából, vagy akik nem tartják rendben lakókörnyezetüket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!