Orbán jelentést rendelt Pintértől a katasztrófahelyzetről

Vágólapra másolva!
Hétfőn estére lesz kész az a jelentést, amelyet a miniszterelnök kérésére készítenek a belügyminisztériumban a havazás miatt kialakult katasztrófahelyzetről. Pintér szerint azért nem kérték előbb a honvédség segítségét, mert nem volt rá szükség, és még így is jobbak voltunk a mentésben, mint más országok.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére a belügyminisztérium hétfő estére elkészíti a rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzet tapasztalatairól szóló jelentését, s ezt a következő kormányülésen a kormány tudomására is hozzák - mondta Pintér Sándor belügyminiszter a vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

A miniszter délutáni sajtótájékoztatóján bejelentette: már nincs elzárt település, nincs járhatatlan út, és sok településen visszaállt a vízszolgáltatás is. Jelenleg 75 településen van még baj az áramszolgáltatással, ennek helyreállításában a katasztrófavédelem, a honvédség és a rendőrség támogatása mellett folyamatosan dolgozik az áramszolgáltató.

A sajtótájékoztatón Pintér Sándor, valamint Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője és Papp Károly országos rendőrfőkapitány is sikeresnek értékelte a szervek munkáját a katasztrófahelyzet felszámolásában. Arra az újságírói kérdésekre, hogy miért nem kérték korábban a honvédség segítségét, eszközeit, azt mondták: nem volt rá szükség.

A Hvg.hu tudósítása szerint Pintér Sándor azt mondta, Nyugat-Európában is hatalmas dugók voltak, de "más országokban 2,5-3 nap alatt tudták az úton rekedteket kimenteni, elhárítani a károkat".

Bakondi György szerint "egyértelmű, hogy a rendszer felkészült, mert nem a semmiből nyílt meg a 275 melegedő, nem a semmiből jött a 30 ezer hivatásos". Az OKF főigazgatója szerint időben jött a figyelmeztetés. A katasztrófavédelem 14 helyen vágta el az M1-es, M7-es szalagkorlátját a visszafordítás érdekében. Összesen 14 ezer személyt, 9 ezer gépjárművet kellett kimenteni, emellett 23 vasúti szerelvény akadt el. 146 település 65 ezer lakossal volt elzárva a külvilágtól. "Sikeres beavatkozást hajtottunk végre, felkészült szervezet regált" - összegezte Bakondi György.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!