Vágólapra másolva!
A családon belüli erőszak átnevezéséről és az Áder János államfő által megvétózott törvényekről is dönt kétnapos ülésén a parlament. A Fidesz ismét bajnaizik, a Jobbik narancsbárózik, megnézhetünk egy újabb Hoffmann-Hiller szópárbajt, Szanyi Tibor pedig ismét megpróbál elmondani egy interpellációt, hiába tiltotta le már kétszer is Kövér László. A hét parlamenti legjei.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb ismétlések

Áder János államfő május elején két törvényt is visszaküldött a parlamentnek. A köztársasági elnök politikai vétót emelt a közérdekű adatközlést újraszabályozó törvény, illetve az agrárkamarai vezetők összeférhetetlenségén lazító törvény ellen. Az adatközlési törvényt az ellenzék és több civil szervezet azért bírálta, mert így szerintük erre hivatkozva a közintézmények és hivatalok visszatarthatnak közérdekű adatokat. Áder János is azt írta az indoklásában, hogy a törvény alapján "a közfeladatot ellátó szerv túl széles körű mérlegelési lehetőséget kap" annak megítélésére, hogy milyen adatok közlését tagadhatja meg.

Mindkét javaslat most ismét szerepel a napirenden, és ha nem nyújtanak hozzá be semmilyen módosító indítványt az utolsó pillanatban, hétfőn éjszaka valószínűleg változtatás nélkül fogadják el újra a kormánypárti képviselők. Ezek után Ádernek kötelezően alá kell írnia, és ki kell hirdetnie a törvényeket.

A legújabb próbálkozás

Szanyi Tibor finoman szólva is Kövér László házelnök bögyében van. Az MSZP-s képviselő ugyanis mostanában hiába nyújtott be interpellációt: Kövér a házszabályra hivatkozva már kétszer nem adott neki szót, és nem engedte, hogy elhangozzon a beszéd. Szanyi mindkétszer a trafikokról kérdezett volna, de Kövér szerint az interpelláció előre benyújtott szövege "sérti az Országgyűlés tekintélyét". Szanyi felháborodásában a múlt héten kijelentette, hogy a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul, mert Kövér korlátozza a képviselői jogosítványait. De három a magyar igazság, Szanyi tesz még egy próbát, és egyenesen Orbán Viktort interpellálja ("Nyulak vagy nyúlások?"), és a hétfő egyik nagy kérdése, hogy Kövér megadja-e a szót neki.

A legnagyobb bajnaizás

Balázs József fideszes képviselő, aki néhány éve a gyöngyöspatai polgármesterrel folytatott telefonbeszélgetéséről lett országosan ismert, most mással szeretne hírnevet szerezni magának. A nemzetgazdasági miniszternek nem egyszerűen alákérdez, hanem úgy teszi fel a kérdést, hogy a válaszban is bőven lehessen szidni Bajnai Gordont. Balázs azt kérdezi, hogy "Hogyan sikerült több mint harmadára csökkenteni a költségvetési hiányt?", és a válaszban biztosan arról lesz szó, hogy 2009-ben Bajnai alatt milyen nagy volt a hiány, bezzeg most az Európai Bizottság megszüntette a túlzottdeficit-eljárást az ország ellen.

A legnagyobb narancsbárózás

A Jobbik hétről hétre szorgalmasan nyomja "a magyar földet kiárusítják a haveroknak" témát, Magyar Zoltán ezen a héten is becsempészte az interpellációja címébe kedvenc kifejezését, a narancsbárót ("A kormány a magyar emberek helyett narancsbárókkal kötött szövetséget?"). Úgy látszik, semmit nem használt, hogy Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár néhány hete azt mondta Magyarnak, hogy "nem tudok mit kezdeni önnel", és felszólította a jobbikost, hogy ne narancsbárózzon, mert ezzel 1600 nyertes gazdálkodót sért meg.

A legnagyobb visszatérés

Az elmúlt években szinte nem múlt el parlamenti ülés egy szórakoztató Hoffmann Rózsa-Hiller István szópárbaj nélkül, hiszen a kormány intézkedései bőven adtak okot arra, hogy a szocialista politikus kifejezze nemtetszését. Hétfőn nosztalgiázhatunk egy picit, Hiller ugyanis interpellációt nyújtott be ("A Klebelsberg Intézetről"), amelyben nyilván ostorozza majd az iskolák felett őrködő állami intézményt. Nagy tétekben fogadnánk, hogy bármit is mond Hiller, Hoffmann Rózsa azzal vág vissza, hogy még sose voltunk olyan közel a pedagógus-életpályamodellhez, mint most.

Ami lesz még: kapcsolati erőszak és összetartozás

Ismét rengeteg, 41 pont szerepel a kétnapos ülés napirendjén. A képviselők főként a folyamatban lévő kisebb-nagyobb javaslatok módosítóiról döntenek, például a kampányfinanszírozáshoz vagy a Margitsziget fővároshoz csatolásához érkezett módosítókról. Csak néhány tervezetről tartanak zárószavazást. Például döntenek a büntető törvénykönyv módosításáról, amely szerint a családon belüli erőszak elkövetőit súlyosabb büntetéssel lehet sújtani. Eredetileg hozzátartozó bántalmazásának nevezték volna a családon belüli erőszakról szóló tényállást, majd fideszes képviselők javaslatára ezt háztartáson belüli erőszakra módosították, most azonban Navracsics Tibor módosítója alapján kapcsolati erőszakra nevezhetik át. Ez a módosítás már rögtön július 1-jén életbe lép.

Kedden, a trianoni döntés évfordulóján a parlament megemlékezik a nemzeti összetartozás napjáról. Valószínűleg emelkedett szónoklatokat hallunk majd, pedig mennyivel izgalmasabb lenne, ha a képviselők együtt énekelnék a Barackfát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!