Németh Lászlóné a vasutasokkal van

Vágólapra másolva!
A kormány el akarja érni, hogy a vasutas szakma visszanyerje társadalmi megbecsülését.
Vágólapra másolva!

A kormány a magyar vasutasoknak perspektívát és biztató jövőképet szeretne adni, és elérni azt, hogy a szakma visszanyerje társadalmi megbecsülését, valamint hogy a vasutasok korszerű eszközökkel láthassák el a feladataikat - mondta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter pénteken Budapesten, a 63. Vasutasnap alkalmából rendezett díjátadó ünnepségen.

Németh Lászlóné szerint a kormány a magyar vasutat nemzeti erőforrásnak tekinti, ezért a közösségi és ezen belül a kötöttpályás közlekedés fejlesztését kiemelt nemzeti céllá nyilvánította. Most egy új vasúti korszak nyitányának vagyunk tanúi, az elővárosi közlekedésben és a távolsági gerinchálózaton a vasúti közlekedés elsőbbségét az európai jogalkotásban először a magyar parlament rögzítette a tavaly elfogadott személyszállítási törvényben - emlékeztetett a miniszter.

Németh Lászlóné elmondta: a kormány három évvel ezelőtt eldöntötte, hogy gyökeres változtatásokat hajt végre a magyar vasúton, mivel a döntéshozók korábban teherként tekintettek az ágazatra, és úgy is kezelték. "A MÁV-ot olyan fejőstehénnek tekintették, amelyet etetni nem szükséges" - fogalmazott a miniszter.

A miniszter szerint a MÁV korábban indokolatlanul szétdarabolt szervezete ismét egységessé vált, illetve válik, és a vasúttársaság az első olyan évét zárta 2012-ben, amikor nem volt veszteséges: 2,9 milliárd forintos üzemi eredményt könyvelhetett el. A miniszter megemlítette azt is, hogy a konszolidált csoportszintű eredmény is pozitív lett tavaly; az eredményekben jól látszik az elvégzett munka. A változások között említette azt is, hogy a korábbi külsős megbízások helyett több fontos tevékenységet - például a felsővezetékek karbantartását - házon belül végzi a MÁV.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!