Vágólapra másolva!
Ötből négy választási kifogásnak helyt adott a fóti választási bizottság, egy ügyben feljelentést is tettek. Két kifogás érkezett egymásra ragasztott plakátok és azok tartalma miatt, másik két esetben pedig vasárnapi szórólap-osztogatás és voksolók állítólagos szervezett szállítása miatt érkeztek bejelentések. Az egyik helyi képviselő szerint lakossági akció volt, nem párt szervezte a buszoztatást.
Vágólapra másolva!

Összesen öt, többségében szabálytalan plakátolással, illetve kampánycsendsértéssel kapcsolatos kifogásról döntött vasárnap estig, a fóti időközi voksolás befejezéséig a helyi választási bizottság. Egy panaszt elutasítottak, négyet jóváhagytak, utóbbiak közül egy ügyben feljelentést tettek – közölte Fót jegyzője hétfőn reggel.

Chrobák Zoltánné, Fót jegyzője elmondta, hogy a voksolás előtt, illetve vasárnap összesen öt választási kifogás érkezett a helyi választási bizottsághoz: három a Magyar Liberális Párttól, egy a Jobbiktól, egy pedig magánszemélytől. Ez utóbbit érdemi vizsgálat nélkül elutasították, az előbbi négynek helyt adtak.

A beadványokról a jegyző csupán annyit mondott, hogy két kifogás az olykor egymásra ragasztott plakátok, illetve azok tartalma miatt, a másik kettő kampánycsendsértés gyanúja miatt – egyebek mellett vasárnapi szórólap-osztogatással és a sikátorpusztai voksolók állítólagos szervezett szállításával összefüggésben – született.

Az utóbbi ügyben a helyi választási bizottság – csakúgy, mint a Jobbik – feljelentést tett a Dunakeszi Járási Ügyészségen – mondta Chrobák Zoltánné. A jegyző megerősítette, hogy a Sikátorpusztán élők kérték az önkormányzattól: biztosítsanak nekik buszt a fótligeti szavazókörbe való eljutás megkönnyítésére, de kérésüket a képviselő-testület elutasította. Indoklásként szerepelt, hogy egy közszolgáltató és a közeli hipermarket is üzemeltet ingyenes buszjáratot azon a környéken. Az MTI-hez olyan információk is eljutottak, melyek szerint a sikátorpusztaiak maguk szereztek kisbuszt, illetve szervezték meg saját utaztatásukat.

Fábry Béla, a fóti önkormányzat MSZP-s képviselő-testületi tagja az Origónak azt mondta, miután a képviselő-testület nem szavazta meg a busz indítását, a sikátorpusztaiak és két másik külterület lakosai maguk kezdtek szervezkedni. "Lakossági kezdeményezés volt, plakátokat ragasztottak ki arról, hogy mikor és pontosan honnan indul majd a busz" – mondta Fábry, aki úgy tudja: összesen hatan vagy heten szálltak fel a buszra, köztük voltak olyanok is, akik nem is szavazni mentek, csak a csatlakozást akarták elérni egy buszra.

Gyugyi Csilla, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn reggel közölte: két, "választás rendje elleni bűncselekmény" miatt tett feljelentés megérkezett a dunakeszi ügyészségre, és már megkezdték a vizsgálatot. Három napon belül kell dönteniük arról, hogy elrendelik-e, vagy elutasítják a nyomozást, esetleg további vizsgálat szükséges – tette hozzá a szóvivő.

A 29,1 százalékos részvétel mellett megtartott fóti időközi választáson az öt polgármesterjelölt közül az ellenzéki összefogás színeiben induló Takács István kapta a legtöbb, 1116-ot voksot (25 százalék), így ő lett Fót új polgármestere. Az 1-es számú választókerületben tartott időközi képviselő-választás eredményeként a nyolc jelölt közül a független Varga József Csongor nyerte el a mandátumot.

A 19 ezer lakosú Fóton azért kellett időközi polgármester- és képviselő-választást kiírni, mert a fideszes Cselőtei Erzsébet szeptemberben lemondott a polgármesteri posztjáról és az 1-es választókerületben szerzett egyéni mandátumáról is. Lemondását a közte és a képviselő-testület közötti munkakapcsolat megromlásával indokolta. Az eseményről szóló előzetes riportunkat itt olvashatja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről