A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A jobbikosok többsége szerint megérte a rendszerváltozás

Vágólapra másolva!
A rendszerváltásról pozitív véleményt alkotók aránya az LMP és a Fidesz táborában a legmagasabb, de még a Jobbiknál is meghaladja az 50 százalékét. Az MSZP szavazók 63 százaléka szerint nem érte meg a rendszerváltás. A Tárki felmérése szerint a visegrádi országok között a magyarok a legkevésbé elégedettek a helyzetükkel.
Vágólapra másolva!

A négy visegrádi ország körében végzett felmérés szerint a lengyelek a legelégedettebbek a rendszerváltással, míg a magyarok a legkevésbé - derül ki a Tárki felméréséből.

A Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában feltett egyik kérdésaz volt, hogy a négy ország lakosságának véleménye szerint összességében mennyire érte meg a rendszerváltás.
Az erre adott válaszok szerint Lengyelországban gondolják magasan a legnagyobb arányban azt az emberek, hogy számukra megérte a rendszerváltás. Itt a válaszadók közel háromnegyede véli úgy, hogy a rendszerváltás teljes mértékben megérte, vagy inkább megérte.

Őket Csehország, majd Szlovákia lakosai követik, s messze lemaradnak tőlük a Magyarországon megkérdezettek - írta a Tárki.

A kutatás második kérdése az volt, hogy a különböző országokban élő embereknek mennyivel lett jobb vagy rosszabb az élete a rendszerváltás után, mint azelőtt volt. A válaszok alapján kevesen vannak azok, akik szerint a rendszerváltás nem hatott az emberek életére.

Ebben az esetben is a lengyel lakosok körében vannak a legtöbben, akik szerint javult, s a legkevesebben, akik szerint romlott a helyzetük. A szlovákiai és a csehországi adatok hasonlóak: a lakosság nagyjából harmada egyaránt érzékelte a rendszerváltás hatását az emberek életére jobbnak, rosszabbnak és ugyanolyannak is - írta a Tárki.

Magyarország adatai a másik három országéhoz képest ismét jóval sötétebb képet festenek a rendszerváltás megítélésével kapcsolatban.

A Tárk kutatása alapján a diplomások, a Fidesz-KDNP és az LMP szavazói vélik úgy, hogy a rendszerváltás "megérte".

A lakosság több mint tizede véli úgy, hogy összességében teljes mértékben megérte a rendszerváltás, több mint harmada szerint pedig inkább megérte. A megkérdezettek negyede úgy vélekedett, hogy inkább nem érte meg, míg közel hatoduk szerint a rendszerváltás egyáltalán nem érte meg.

A rendszerváltásról pozitív véleményt alkotók arány az LMP "egyébként kisszámú szavazói körében" a legmagasabb (80 százalék), nagyon magas Fidesz-KDNP szavazói között (71 százalék), és a Jobbik táborában is ők vannak többségben (54 százalék).

A rendszerváltásról negatívan vélekedő válaszadók, akik szerint inkább vagy egyáltalán nem érte meg a rendszerváltás, az MSZP szavazótáborában vannak a legmagasabb arányban (63 százalék), őket az Együtt-PM szavazói követik (58 százalék), és a DK szavazótáborában is többségben vannak (52 százalék) e vélemény támogatói - olvasható a Tárki közleményében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!