Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A józsefvárosi piac miatt került előzetesbe a rendőr alezredes

Vágólapra másolva!
A végzés nem jogerős, a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek.
Vágólapra másolva!

Előzetes letartóztatásba helyezte a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa a vesztegetéssel gyanúsított rendőröket. Az ügyészség által előterjesztett két indokból csak az egyiket, a bizonyítási eljárás meghiúsításának veszélyét fogadta el a bíróság, a bűnismétlés veszélyét nem találta bizonyítottnak a kényszerintézkedés elrendeléséhez.

A bíróság megállapította azt is, hogy az ügyben a vesztegetés, a hivatali visszaélés és a befolyással üzérkedés esetében is fennáll az alapos gyanú. A végzés nem jogerős, az ellen a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek.

A Fővárosi Főügyészség még csütörtökön jelentette be, hogy vesztegetés bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt szerdán összesen nyolc embert hallgattak ki gyanúsítottként, köztük egy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság állományába tartozó rendőr alezredest, valamint több más budapesti rendőrt és ügyvédet.

A rendőr alezredest és egy másik rendőrt azzal gyanúsítanak, hogy anyagi ellenszolgáltatásért cserébe azt ígérték egy budapesti piac üzemeltetőinek, hogy közbenjárnak annak érdekében, hogy az illetékes önkormányzat a piac működéséhez szükséges engedélyeket kiadja. A másik ügycsoportban a gyanú az, hogy az érintett rendőrök anyagi ellenszolgáltatásért adtak ki adatokat ügyvédeknek polgári, illetve büntetőügyekben az ügyviteli és nyilvántartó rendszerből. Ezekhez az adatokhoz az ügyvédek nem férhettek volna hozzá – tette hozzá a szóvivő. Az ügyben három rendőrt vettek őrizetbe.

Dezső Antal, a rendőr alezredes védője a tárgyalás szünetében az MTI-nek elmondta: ügyfele a józsefvárosi piaccal kapcsolatos gyanúsítás vonatkozásában – amely egy 2010-es bűncselekmény – teljességgel értetlenül áll a gyanúsítás előtt. Védence tagadta, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna.

Az ügyben érintett ügyvédekkel kapcsolatban a tárgyaláson az alezredes elmondta, hogy több évtizedes szakmai barátság fűzi őket össze. Több alkalommal valóban kértek tőle tanácsot olyan ügyekben, amelyekben a sértetti oldalt képviselték, vagy valamilyen polgári peres eljárásban annak eldöntéséhez, hogy büntetőeljárás is indítható-e. Azt azonban határozottan visszautasította, hogy az általa nyújtott segítségért ellenszolgáltatást kapott volna.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről