A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kecsege, galóca, vágódurbincs

Gymnocephalus cernuus vágódurbincs hal
Vágódurbincs
Vágólapra másolva!
Ismerik a vágódurbincsot? Hát a galócát? Nem azt, amelyik az erdőben, hanem azt, amelyik a Dunában él. Kecsege? Érdemes megismerkedni velük, azután pedig szavazni, mert a trió valamelyik tagja lehet jövőe az év hala.
Vágólapra másolva!

Hatodik alkalommal lehet szavazni az év halára a Magyar Haltani Társaság (MHT) honlapján.

Az MHT szakemberei kiválasztottak három jelöltet, a galócát, a kecsegét és a vágódurbincsot, innentől a közönség kezében van a döntés. A választás lényege a figyelemfelhívás – tudtuk meg Harka Ákostól, az MHT elnökétől – a győztes nem autót, pénzdíjat, vagy egzotikus nyaralást kap, hanem publicitást.

Fittyet hánynak

A hazai vizekben élő halaknak már húsz százaléka nem őshonos, és számuk egyre nő, hiszen alkalmasint nincsenek ellenségeik, fittyet hánynak a kórokozókra, vagy egyszerűen agresszívebbek, mint az itt élő társaik.

Kecsege Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A porcos belső vázú kecsege a világszerte veszélyeztetett tokfélék képviselője. Folyóinkban egyre csökken az állománya, ezért 2014-től már nem fogható: ha véletlenül horogra akad, vissza kell engedni a vízbe.

Igazi dunai lakos

Galóca. Nem légyölő. Forrás: Wikipedia Common/ Harald Peki

A galóca a Duna vízrendszerének bennszülött hala, egyben a világ legnagyobb termetű pisztrángféléje. Hazánkban a Tisza legfelső szakaszán él egy kisebb önfenntartó állománya, a Dunában és a Drávában csak alkalmi vendég. Biztosan finom a húsa, de nem érdemes a piacra sietni: ritkasága miatt 1974-től védett, 1996-tól pedig fokozottan védett faj.

Vágódurbincs Forrás: Wikimedia Common/Tiit Hunt

A vágódurbincs kis termetű, fogyatkozóban lévő sügérféle, amelynek két közeli rokona, a széles és a selymes durbincs már eddig is élvezte a természetvédelem oltalmát. A 2014-től érvényes új halászati szabályozás már őt is védi, kifogni lehet, de utána vissza kell engedni a vízbe.

Halászlé mellett

A szavazás, legnagyobb bánatunkra, nem karácsonykor zárul - amikor halászlé mellett lehetne olvasni a győztesről -, hanem december 31-én. A szervezők másnapra, 2015. január 1-jére ígérik az eredményhirdetést.

Az idei év hala a magyar bucó. Nem tudni, a győzelmet mennyire köszönheti Stohl Bucinak és lobbistáinak, mindenesetre 43 százaléknyi eredménnyel hozta az első helyet a sügér és a garda előtt. A mostani versenyt is veszélyeztetheti félrehallás, véleményünk szerint ugyanis a begombázott olvasók nagy eséllyel a galócára szavaznak majd. Feltéve, hogy látják a képernyőt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!