Vágólapra másolva!
Bezárt vészkijáratokat, elhanyagolt tűzoltó készülékeket és más hiányosságokat talált a katasztrófavédelem minden negyedik szórakozóhelyen a tavalyi ellenőrzések során. Így is javulóban van a helyzet.
Vágólapra másolva!

Minden negyedik szórakozóhely esetében talált tűzvédelmi hiányosságot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a tavalyi ellenőrzéseken. Az OKF szerint 2014-ben 593 tűzvédelmi hatósági ellenőrzést tartottak a szórakozóhelyeken és 149 esetben találtak hiányosságot.

Az ellenőrzéseken a befogadóképességet és a bent tartózkodók létszámát, illetve a menekülési feltételek teljesülését vizsgálták. Általános tapasztalat volt, hogy javult a szórakozóhelyek tűzvédelmi helyzete, de még van min jobbítani.

Jellemző hiányosság volt, hogy

  • a vészkijárat ajtaját a rendezvény ideje alatt zárva találták
  • nem volt megfelelő a biztonsági jelek, a biztonsági világítás, vagy az irányfény elhelyezése, és
  • elmaradt a karbantartásuk, illetve
  • a tűzoltó készülékek karbantartását és felülvizsgálatát sem végezték el, valamint
  • hiányzott a tűzvédelmi szabályzat,
  • máshol a tűzriadóterv.

Olyan esettel is találkoztak az ellenőrök, amikor az üzemeltető ugyan felülvizsgáltatta a villamos berendezéseket, de nem küszöbölték ki a feltárt hiányosságokat, vagy nem dokumentálták a javítást. Két szórakozóhelyen a résztvevők létszáma meghaladta az engedélyezettet, ezért itt véget vetettek a rendezvénynek.

Az érintett szórakozóhelyeknek hatósági felhívást vagy kötelezést adtak ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről