Fél óra múlva bejelentést tesz Áder János

alkotmánybíró választás parlament áder jános
Vágólapra másolva!
Délelőtt 11 órakor bejelentést tesz Áder János. Annyi biztos, hogy nem a vasárnapi zárva tartásról fog beszélni, mivel azt a törvényt már aláírta, és ki is hirdették.
Vágólapra másolva!

11 órakor bejelentést tesz Áder János. A köztársasági elnök biztosan nem valamelyik elfogadott törvény visszaküldéséről fog beszélni, mivel a parlament év végi döntései közül már mindegyik megjelent a Magyar Közlönyben.

Visszadobta

Áder János egyébként december 19-én küldte vissza az Országgyűlésnek megfontolásra az épített környezet alakításáról és védelméről, valamint a kereskedelemről szóló törvény módosítását.

Vajon miről fog beszélni Áder János? Fotó: Bielik István - Origo

Az épített környezetről szóló jogszabály módosításával a parlament újraszabályozta a plázák építésének lehetőségét, a kereskedelmi törvény átírásával pedig 2018-tól megtiltotta a napi fogyasztási cikkek árusítását azoknak a nagyobb üzleteknek, amelyek nem képesek nyereséget termelni két egymást követő évben.

Szigorítás

Az államfő a kereskedelmi törvényt uniós szabályokra és uniós bírósági állásfoglalásra hivatkozva küldte vissza. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvénymódosítást – amely a 400 négyzetméternél nagyobb bruttó alapterületű kereskedelmi építmények építésének, átalakításának és bővítésének építésügyi hatósági engedélyezési eljárási szabályait állapítja meg – a többi között a szakhatóságokkal kapcsolatos szabályozás miatt tartja aggályosnak a köztársasági elnök.

Az Országgyűlés a visszaküldést követően még szigorúbb feltételekkel fogadta el a kereskedelmi törvényt. A jogszabály szerint kisebb árbevételű üzleteket is érinthet – már 2017-től – a napi fogyasztási cikkek árusításának tilalma, ha nem képesek nyereséget termelni két egymást követő évben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!