Kósa Lajos: Nem kell aggódni

Kósa Lajos, Fidesz ügyvezető alelnöke
Kósa Lajos a Rolling Stones koncertre is ellátogatott Új-Zélandon.
Vágólapra másolva!
Nem fognak a közeljövőben új menekülttáborok épülni Magyarországon, mivel a jelenlegi kapacitások elegendőek – mondta az Origónak Kósa Lajos. A rendészeti bizottság elnöke szerint nem kell aggódni. A baloldali ellenzék egy része szerint a kormány ellenségkeresést folytat.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi menekülttábori kapacitás elegendő a magyarországi bevándorlási helyzet kezelésére – mondta el az Origo kérdésére Kósa Lajos. A honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke szerint akkor lehet szükséges változtatni a helyzeten, ha hazánk a gazdasági menekültek célországává válik. A politikus gazdasági menekülteknek azokat nevezte, akiket nem valamilyen faji, vallási vagy ideológiai ok miatt kénytelenek elhagyni az országukat.

Nagyon sok a menekült

A kormánypárti képviselő arról is beszélt, hogy terrorfenyegetettség ügyében nincsen ok az aggodalomra, a magyar hatóságok teljes mértékben felkészültek. Kósa Lajos a legfőbb problémának a menekültek számának drasztikus emelkedését nevezte. Ismertetése szerint tavaly decemberben 15 ezren, míg idén eddig hatezren kértek menedékkérelmet Magyarországon.

Kósa Lajos szerint egyedül nem tudjuk megoldani a problémákat Fotó: Polyak Attila - Origo

A Fidesz alelnöke szerint arra a helyzetre kell felkészülnie az országnak, amikor majd a nyugat-európai államok toloncolják majd vissza a Magyarországot elhagyó menekülteket. Ebben a helyzetben azonban csak összeurópai megoldások jöhetnek szóba. Úgy látja, az Európai Bizottság által kiadott legfrissebb irányelv liberálisabb a magyar szabályozásánál, a jövőben nehéz lesz az összhangot megtalálni.

Nem akarnak korlátozást

Harangozó Tamás szerint a magyar hatóságok mind infrastrukturálisan, mind humán erőforrást tekintve rászorulnának némi erősítésre. Az MSZP képviselője úgy látja, a magyar jogszabályok teljes mértékben megfelelnek a helyzet kezelésére. „A jövőbeli szabályozást illetően nem lehet egyéni utakat járni.”

Egyelőre nem szükségesek rendkívüli intézkedések Magyarországon Forrás:WPP

Vadai Ágnes szerint nem derült ki, hogy a kormánynak van-e antiterrorista stratégiája. Úgy látja, a kormány új ellenségei a bevándorlók lesznek. A DK képviselője arról is beszélt, hogy a párt elfogadhatatlannak tartja a szabadságjogok esetleges korlátozását.

Nincs közvetlen terrorfenyegetettség, de a potenciális veszély lehetősége megvan – erről már Mirkóczki Ádám, a Jobbik képviselője beszélt. Úgy látja, a bevándorlók ellen kevés a jelenlegi védekezés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről