Nem csitulnak a kormányellenes tüntetések

Macedonian demonstrators face riot police officers standing guard outside the Ministry of Internal Affairs during an anti-government protest in Skopje on May 8, 2015. Thousands of people protested in Skopje demanding the resignation of Prime Minister Niko
Forrnak az indulatok
Vágólapra másolva!
Újra több ezren tüntettek Macedóniában a kormány távozását követelve. A pénteki volt a demonstrációk negyedik napja. A fővárosban, Szkopjéban elsősorban diákok vonultak a parlament épülete elé, hogy lemondásra bírják Nikola Gruevszki miniszterelnök kabinetjét. Tüntetések voltak Stip, Strumica és Kvardaci városokban is.
Vágólapra másolva!

A kedd óta tartó megmozdulások első napján a rendőrség vízágyúkkal és könnygázzal lépett fel a tiltakozók ellen, 19-en megsebesültek, köztük 11 rendőr.

Forrnak az indulatok Forrás: AFP/Robert Atanasovski

A tüntetések azután kezdődtek, hogy Zoran Zaev, a baloldali szociáldemokrata szövetség elnöke tucatnyi hangfelvételt tett közzé, amelyeken állítása szerint Nikola Gruevszki, valamint a belügyminiszter, a macedón hírszerzés vezetője és más tisztségviselők arról tárgyalnak, hogy hogyan tussolják el a négy évvel ezelőtti emberölést, amelyet rendőrök követtek el.

Valódi vagy hamis felvételek?

Zaev hónapok óta a kormány piszkos ügyeit bemutató lehallgatott beszélgetéseket tesz közzé, ezek szerinte a macedón kémelhárítástól származnak.

A felvételek a szociáldemokraták szerint azt bizonyítják, hogy a kormányzó konzervatív párt az elmúlt években több választáson is csalt, valamint törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember, köztük politikusok, bírák, rendőrök, diplomaták telefonját.

A 2006 óta hatalmon lévő Gruevszki szerint a felvételek nem valódiak, külföldi ügynökök segítségével készültek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!