Már csak Pesten vannak viharkárok

viharkár 2015.08.17-18.
Budapest, 2015. augusztus 17. Vízben elakadt gépjármű Budapesten, a VI. kerületi Dózsa György út - Podmaniczky utca kereszteződésében a vasúti felüljáró alatt 2015. augusztus 17-én. Egy óra alatt több eső esett a főváros belső részén, mint az augusztusi havi átlag. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Már csak Budapesten dolgoznak a viharkárok miatt a tűzoltók, eddig több mint 500 helyszínen tüntették el a felhőszakadás nyomait. Az esős idő egész héten maradhat.
Vágólapra másolva!

Letört ágakhoz, lesodort épületelemekhez hívták a legtöbbször kedden a katasztrófavédelem munkatársait.

Három riasztás, egy eset

Hajdú Márton, az országos főigazgatóság szóvivője szerint több mint 2000 riasztást kaptak, de ennek csak mintegy harmadához kellett tényleg kiszállni, hiszen

egy esetet akár többször is bejelentenek náluk.

Már csak szivattyúznak

A szóvivő hozzátette, vidéken már felszámolták a komolyabb viharkárokat, már csak vízzel teli pincék szivattyúzása maradt hátra.

Elöntötte a víz Balatonmáriafürdő utcáit Forrás: MTI/Varga György

Például a Somogy megyei Balatonáriafürdőn, amit szó szerint elárasztott az esővíz, egy helyi gyerektábort el is kellett költöztetni emiatt.

Pesten még akad munka

Budapesten viszont még nem ért véget a helyreállítás, ami Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes szerint akár egy hétig elhúzódhat.

Vízben elakadt műszaki egység hétfőn este, a Dózsa György út - Podmaniczky utca vasúti felüljáróban Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Elmű ugyanakkor azt ígéri, kedd estére már a legtöbb fővárosi háztartásban lehet áram, amennyiben nem zúdul le újabb, özönvízszerű eső. A korábbi 45 ezer helyett

már csak 7 ezer fogyasztónál nincs szolgáltatás - főként VI. VII. VIII. IX. és XIII. kerületben, ahol az transzformátorállomások az elárasztott pincékben találhatóak.

Kelet felé tart a vihar

Az esős idő ezután sem ér véget, igaz, a zivatarok ereje már nem éri el a hétfőit: az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd délutánra első, illetve másodfokú riasztást adott ki a keleti országrész nagy részére.

Buzgárban fürdő budapesti fiatalok. Ekkora esőre már nem kell számítani a hét folyamán Forrás: Origo

Az Origónak nyilatkozó meteorológus, Török László szerint ezek során maximum 20- 60 milliméteres eső hullhat – szemben a fővárosban mért 200 milliméterrel – a jövő héten pedig már visszatérhet a nyárias idő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről