A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Budapestre jön a legmenőbb űrhajós

Chris Hadfield, Nemzetközi Űrállomás
This December 25, 2012 NASA photo shows Canadian Space Agency astronaut Chris Hadfield strums his guitar in the International Space Station's Cupola. Hadfield, made ??famous by his role in space by singing the song "Space oddity" by David Bowie, won the right to post the video for two years free of rights has he announced November 4, 2014. In May 2013 just before his return to earth, Hadfield had a YouTube sensation by singing Bowie's song in the weightless environment aboard the International Space Station (ISS). AFP PHOTO / HANDOUT / NASA / AFP PHOTO / NASA / HO
Vágólapra másolva!
Sokak szerint a leghíresebb űrhajós Neil Armstrong óta, mások a Nemzetközi Űrállomáson készített tudományos videóiról ismerték meg. Chris Hadfield, aki menyének magyar családját még az űrből is köszöntötte, Budapestre jön. 
Vágólapra másolva!

Hogyan lehet az űrben hányni? MI történik, ha körmöt vágunk a Nemzetközi Űrállomáson? És hogyan hangzik David Bowie egyik legnagyobb slágere a Föld felett? Ha Chris Hadfield nem lenne, valószínűleg sem ezekre, sem más fontos, tudományos kérdésre nem kaptunk volna választ. A világ legmenőbb űrhajósát most végre nem csak a YouTube-on lehet nézni, június 2-4. között ő is a Brain Bar,

Európa legnagyobb jövőfesztiváljának vendége lesz.

Chris Hadfield az űrben lett igazán híres Forrás: AFP/Ho

A Nemzetközi Űrállomás parancsnokáról valószínűleg még az is hallott, aki soha nem érdeklődött különösebben az űrutazás iránt. Chris Hadfield

valóságos rocksztár lett,

amíg 2012 decembere és 2013 márciusa között fent volt az űrben: Twitter-oldalát és Youtube-csatornáját milliók figyelték, amikor pedig a távozása előtti napon elénekelte az űrben David Bowie egyik leghíresebb slágerét, 31 millióan töltötték le a dalt az internetről.

Magyar rokonok

Az első, űrsétát tett kanadai űrhajósnak egyébként magyar rokonai is vannak: fia egy magyar lányt vett feleségül. „Szeretett menyének” rokonait, a Török családot egy Budapestről készített képpel köszöntötte a Facebookon.

Hadfield persze nemcsak a Facebook-fotókról és a zenei videókról lett híres, ötfős csapatával számos tudományos kísérletet is végzett az űrben. Megmutatta azt is, hogyan lehet az űrben szendvicset készíteni,spenótot főzni, kezet mosni, vagy akár hagymapucolás közben sírni.

Col. Chris Hadfield fotója budapestről a Nemzetközi Űrállomásról Forrás: facebook.com/AstronautChrisHadfield

A Marsra még menne

Az amerikai Forbes magazin 2013-ban Neil Armstrong után a leghíresebb űrhajósnak hívta a parancsnokot, aki egy hónappal visszatérése után, 2013 júniusában bejelentette visszavonulását, és ígéretéhez híven visszaköltözött szülőhazájába, mivel karrierje miatt a nyolcvanas évek óta az Egyesült Államokban élt.

Mostanában előadások és könyvírás tölti ki a napjait, de az űrutazásról sem mondott le. Amikor 2011-ben megkérdezték tőle, vállalná-e a Marsra szóló egyirányú utat, azt válaszolta: „megtiszteltetés lenne, ha megkapnám a lehetőséget”.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!