Mérgek oldódnak ki a gyerekeknek szánt kerámiákból

Vágólapra másolva!
Kínában gyártott, különféle mintával díszített reggelizőkészletet kell kivonni a forgalomból kadmium és kobalt kioldódása miatt.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az EU-tagállamok gyorsriasztási rendszerén keresztül értesült a német bejelentésről. Kadmium és kobalt határértéket meghaladó kioldódása miatt a KIK Textilien & Non-Food GmbH visszavonta a kínai eredetű, kerámiából készült reggelizőkészletet.

Szép, de veszélyes Forrás: Nébih

A Minnie Mouse, Hello Kitty, Star Wars, Pókember mintával forgalmazott szettből (bögre, tálka és tányér) több tagállamba, köztük Magyarországra is szállítottak. A Nébih felvette a kapcsolatot a magyarországi forgalmazóval, a cég tájékoztatása szerint a reggelizőszett az üzletekben már nem kapható. Mivel a forró italok, ételek felgyorsítják a kioldódást, arra kérik a vásárlókat, hogy a képeken szereplő készleteket ne használják tovább.

Ezért káros

A kobalt nyomelem, a B12 vitamin (kobalamin) központi atomja, kis mennyiségben az emberi szervezetnek szüksége van rá. Nagyobb mennyiségben azonban nemkívánatos anyag. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség a kobalt és kobalt vegyületek csoportját lehetséges emberi rákkeltőként a 2B csoportba sorolta be.

Ne használja! Forrás: Nébih

A kadmium a természetben csaknem mindenütt előforduló környezeti szennyező anyag. Vegyületei erősen mérgezőek. A szervezetben elsősorban a májban és a vesében felhalmozódásra képes, bizonyítottan rákkeltő hatású. Élelmiszerekkel érintkező, nem megfelelően készített anyagokból, edényekből, eszközökből is kioldódhat, jelenléte a legkisebb mértékben sem kívánatos.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!